Ce își propune ANAF

| 09 noi, 2013

Ani de zile România a fost la coada clasamentului în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor. ANAF-ul condus de Sorin Blejnar s-a remarcat prin scandaluri de corupție, nicidecum prin performanță.

Recent reformat, Fiscul își propune să ajungă într-un orizont apropiat de timp la un grad de colectare de 95%. Pare o utopie, însă dacă ne uităm peste datele lunii octombrie, vedem că acest lucru este mai aproape de realitate decât am crede. Luna octombrie a marcat o premieră pentru încasările ANAF, gradul de realizare al programelor fiind de peste 100%.

Reorganizarea ANAF a însemnat fuziunea prin absorbție a instituției cu Garda Financiară, care a fost desființată, și Autoritatea Națională a Vămilor, și a fost realizată cu sprijinul FMI și al Băncii Mondiale. Acest proces a presupus înființarea unei noi instituții în subordinea ANAF, numită Direcția Generală Antifraudă Fiscală, pentru care au fost deja angajați 850 de inspectori fiscali și care va deveni operațională cât de curând, urmând ca restul posturilor scoase la concurs, până la 2000, să fie ocupate în primăvară. De altfel, un element important al procesului de reorganizare a fost redistribuirea personalului. Secretarul general al ANAF, Octavian Deaconu, a dat un exemplu extrem de elocvent în acest sens. Conform lui Deaconu, în județul Olt își desfășurau activitatea 120 de inspectori fiscali, în timp ce în Ilfov, unde numărul contribuabililor este de cel puțin cinci ori mai mare, activau doar 64 de inspectori.

O altă veste bună este faptul că până în 2017-2018, Direcția Generală Antifraudă va avea un sistem unic și integrat, astfel încât contribuabilii să nu mai fie nevoiți ca în cadrul inspecțiilor fiscale să prezinte aceleași acte către trei instituții. Acest lucru, coroborat cu faptul că vor exista opt direcții regionale, iar vechile administrații financiare județene vor deveni puncte de lucru cu contribuabilii și vor îndeplini doar rolul de organ fiscal, precum și cu faptul că multe nivele intermediare au fost eliminate, ceea ce a dus la reducerea complexității modului în care instituția este organizată și, deci, scăderea birocrației.

Realitatea ne-a arătat că până acum ANAF a fost o instituție ineficientă tocmai din cauza modului în care a fost organizată și care a permis ca aceasta să fie folosită nu de puține ori ca armă politică. Expertiza Băncii Mondiale în procesul de reorganizare și rezultatele obținute în prima lună de activitate, cât și implicarea politică la cel mai înalt nivel, cel al premierului, în războiul împotriva evaziunii fiscale, fac ca perspectivele să fie pozitive.

O mișcare inteligentă a ANAF a fost transmiterea unei adrese, nesemnată și neștampilată, astfel încât să nu poată fi contestată, către peste 600 000 de firme românești, prin care li se cerea să își plătească taxele și impozitele restante înainte de inspecțiile fiscale. În urma acestei acțiuni, încasările la finalul lunii octombrie au crescut, însă conform oficialilor Fiscului, nu există date care să ateste faptul că acesta ar fi fost un factor determinant.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ