Sistemul Blejnar - România, pe ultimul loc în UE la gradul de colectare a TVA, în perioada 2000-2011

| 09 noi, 2013

Sorin Blejnar s-a făcut remarcat ca şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) prin incompetenţă şi prin faptul că a transformat Agenţia într-o puşculită a PDL. Chiar dacă a stat la conducerea ANAF numai 3 ani, a fost suficient cât să ducă România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la gradul de colectare a TVA.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene din iulie 2013, România a colectat doar 58% din taxa de valoarea adăugată în perioada 2000 - 2011, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi la mare distanţă de media europeană - 83%. Daniel Anghel, partener la firma de consultanţă fiscală PwC, a declarat că „decalajul de colectare în domeniul TVA la nivelul statelor membre în intervalul 2000-2011 este semnificativ, România situându-se la 42%, în timp ce media europeană este 17%. Acest lucru înseamnă că România colectează numai 58% din totalul potenţialului TVA de colectat la bugetul statului”.

Venirea USL la guvernare a produs o schimbare de paradigmă privind ANAF-ul. Agenţia nu a mai fost percepută ca puşculită de partid, ci i s-a dat sarcina de a creşte colectarea. Din cauza unui sistem defectuos creat de Blejnar şi PDL, creşterea colectării nu s-a produs pe cât de repede ne-am fi dorit. Însă datele lunii octombrie arată că suntem pe un drum bun. Astfel, în luna octombrie ANAF a avut un grad de colectare de 100%, fapt ce reprezintă o premieră. Deci, veniturile colectate de ANAF în octombrie 2013 sunt cu 7,38% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 2,66% mai mari faţă de program.

Din datele Ministerului de Finanţe rezultă că reforma fiscală implementată de guvernul USL îşi dovedeşte funcţionalitatea. Mai mult, evoluţia economică bună pe care România a cunoscut-o în ultima perioadă confirmă predicţiile instituţiilor internaţionale, dar şi rapoartele unor organizaţii de profil care arătău că ţara noastră are un potenţial de creştere economică. Prin continuarea actualei reforme fiscale şi finalizarea reorganizării ANAF, ţara noastră poate deveni mult mai performantă din punct de vedere fiscal.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ