Sistemul de colectare a taxelor începe să funcționeze

| 11 dec, 2013

În loc să reformeze ANAF-ul, guvernările precedente l-au pus sub administrarea unor personaje precum Sorin Blejnar, mai preocupate să utilizeze instituția pe post de armă politică.

Nu mai este un secret pentru nimeni că sistemul de colectare a taxelor și impozitelor nu a funcționat mult timp la parametrii corespunzători. Ultimul raport al Consiliului Fiscal pe această temă atrăgea atenția asupra necesității unei reforme profunde în acest domeniu, în contextul în care gradul redus de colectare văduvește bugetul de sume importante. Instituția estima chiar că România ar putea avea venituri bugetare ca procent din PIB peste media europeană dacă ar colecta la un grad maxim impozitele şi taxele cuvenite.

Ca în multe alte domenii, și modernizarea administrației fiscale a fost mult timp un obiectiv de guvernare asumat doar pe hârtie. În loc să reformeze ANAF-ul, guvernările precedente l-au pus sub administrarea unor personaje precum Sorin Blejnar, mai preocupate să utilizeze instituția pe post de armă politică și să se căpătuiască de pe urma evaziunii fiscale decât să o combată.

De la preluarea guvernării de către USL, situația a început să se schimbe. Sistemul de administrare fiscală și de colectare a taxelor a intrat într-un amplu proces de reformă, desfășurat în parteneriat cu instituțiile financiare internaționale. Astfel, Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială ca ANAF să fie reorganizată, activitatea celor 221 de administrații financiare urmând să fie concentrată în 8 direcții regionale și 47 de birouri locale.

Desigur, un proces atât de amplu de reformă nu putea fi dus la bun sfârșit peste noapte. Procesul de evaluare a personalului și de regândire a întregii construcții instituționale s-a întins pe mai multe luni, perioadă în care activitatea ANAF a avut în mod inerent de suferit și s-au înregistrat rezultate sub cele estimate în domeniul colectării.

Rezultatele încep însă să se vadă. Veniturile bugetare colectate de ANAF în primele 11 luni ale anului 2013 au ajuns la 159,594 miliarde de lei. Suma este nu doar corespondentă programului de încasări comunicat de Ministerul Finanțelor, dar chiar o depășește ușor. Mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012, se constată o creștere a programului de încasări cu 3,67%.

De altminteri, și pe luna octombrie Fiscul a reușit să depășească parametrii prognozați în materie de colectare. S-au înregistrat încasări în valoare totală de 17.091,68 milioane de lei, reprezentând o depășire a nivelului programat de 2,66%. Ca urmare, pe luna octombrie 2013, la bugetul de stat s-au încasat 12.134,46 milioane de lei, cu 891,42 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi lună 2012, înregistrându-se un grad de realizare a programului de 102,57%.

Trendul pozitiv al activității ANAF începe așadar să se consolideze, demonstrând eficiența reformelor implementate de către cabinetul Ponta în domeniul fiscal. Iar această evoluție ne dă speranțe că veniturile la bugetul de stat vor continua să crească într-un ritm accelerat, generând astfel spațiu fiscal suficient pentru realizarea obiectivelor bugetare legate de investiții, de susținerea creșterii puterii de cumpărare a populației, dar și de implementarea unor noi reduceri de taxe și impozite care să stimuleze dezvoltarea economică.

Tag-uri: ANAF, sorin blejnar
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ