Băsescu se pregăteşte să atace viitoarea Constituţie

| 09 iun, 2013

Vara acestui an nu va fi una liniştită din punct de vedere politic. Presiunea procesului de regionalizare impune un calendar foarte strâns de adoptare a noii Constituţii. Acest lucru înseamnă o densitate mare de activităţi nu doar pentru membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei şi nu doar pentru partidele aflate la putere.

Preşedintele Traian Băsescu tocmai a anunţat, foarte explicit, că va juca un rol activ, evident critic, pe subiectul modificării Constituţiei. Liniile de atac ale şefului statului vizează pragul de validare a referendumului constituţional de 30%, respectiv proiectul viitoarei Constituţii şi au fost conturate în cadrul întâlnirii cu susţinătorii săi de pe Facebook. Potrivit lui Traian Băsescu, "România nu este încă o ţară în care populaţia să aibă nivelul de gândire democratică necesar care să ne permită să validăm referendumul cu sub 50%. (...) Numai simplul fapt că avem un electorat care votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor şi spune destul că a coborî pragul e o mare eroare, poate mai târziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendumul cu mai puţin de 50%."

Practic, Băsescu a confirmat că va încerca să blocheze modificarea Legii referendumului, dar și că se va implica major în campania pentru modificarea Constituției.

Interesul subit al preşedintelui Traian Băsescu pentru nivelul de gândire democratică este straniu în condiţiile în care însuşi domnia sa a manipulat deficitul de cultură politică democratică din România prin fixarea referendumului consultativ referitor la Parlamentul unicameral şi formula de 300 de parlamentari taman în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale la care participa în calitate de candidat.

Dincolo însă de asemenea subtilităţi politice, semnalul domnului Băsescu este cât se poate de clar. După o perioadă de acalimie politică resimţită pozitiv de societatea românească, de partenerii internaţionali şi mai ales de economia ţării, preşedintele deschide calea instabilităţii prin anunţarea unor noi confruntări politice cu noua putere reprezentată de USL.

Contestarea pragului de 30% pentru validarea referendumului Constituţional se va derula, cel mai probabil, cu armele Curţii Constituţionale pe care preşedintele le-a exploata la maxim de fiecare dată când a avut nevoie.

În ceea ce priveşte avertismentul că se va implica major în campania pentru modificarea Constituţiei, este de aşteptat ca preşedintele să acţioneze pe două planuri:

1. Pe de o parte, va contesta agresiv temele cele mai sensibile pentru a-şi reface, fie şi parţial, zestrea electorală vitală în condiţiile în care vrea să joace un rol politic şi după încheierea mandatului (vezi proiectul Mişcării Populare). Astfel de poziţionări sunt tipice pentru Traian Băsescu, derulându-se după o strategie simplă, dar eficientă: divizarea electoratului şi încercarea de a-şi atrage simpatia unei părţi cât mai consistente.

2. Pe de altă parte va repeta strategia de succes a boicotului, anunţată deja de un PDL aflat în criză totală de idei, prin care va urmări să provoace o prezenţă la referendumul constituţional de sub 50% sau chiar sub 30%, în cazul în care noul prag va fi adoptat.

Dincolo de stategiile politice ale lui Traian Băsescu, un lucru este clar ca la lumina zilei: preşedintele ţării pare foarte hotărât să reînvie conflictele politice, ceea ce va avea probabil efecte negative asupra eforturilor de recredibilizare şi relansare a economiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ