Băsescu spune că două instituţii UE s-au prăbuşit - Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen

| 05 sep, 17:31

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că două instituţii europene s-au prăbuşit în această perioadă - Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen - şi că doreşte să ştie care este planul Uniunii Europene în problema refugiaţilor pentru ca acest proces să nu se repete în anii următori.

Fostul preşedinte al României a fost prezent, sâmbătă, la Şcoala de Vară a PMP, care are loc în staţiunea Mamaia, unde a ţinut un discurs în faţa tinerilor.

Traian Băsescu s-a referit şi la criza refugiaţilor, spunând că în acest caz s-au prăbuşit două instituţii europene, Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen.

"Când am ajuns în situaţia în care constatăm că s-au prăbuşit instituţiile europene, instituţii europene s-au prăbuşit, înţelegeţi, asta se întâmplă acum, sunt două instituţii care s-au prăbuşit: Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen. Politicienii sunt tentaţi să ascundă prăbuşirea instituţiilor sub umanitarism. Dar eu, ca cetăţean european, vreau să ştiu de ce nu au funcţionat instituţiile. Acordul de la Dublin, care obligă statele membre ca, atunci când au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor, să le trimită în punctul pe unde au intrat în Uniunea Europeană, acest Acord de la Dublin nu mai funcţionează. Securitatea Spaţiului Schengen - păi, România nu a fost bună, iar Spaţiul Schengen se demonstrează a fi o strecurătoare, intră cine pe unde vrea şi cum vrea şi cât vrea", a declarat Traian Băsescu.

El susţine că refugiaţii ajung în Uniunea Europeană prin Spania, Italia şi Grecia, ţări care au probleme de mai mulţi ani în a aplica legislaţia UE.

"Este o variantă pentru refugiaţi, din Maroc prin Spania şi nu e de azi, nici de ieri. O altă variantă este din Libia în Italia, traseul marocan include tot Magrebul. Traseul libian include Africa până în centrul Africii. Au traseu Siria-Turcia-Grecia. (…) Şi în ultima vreme au apărut tentative tot mai multe şi dinspre Turcia pe Marea Neagră către România, dar în România reuşim să-i oprim. Cei care îndeplinesc condiţiile să primească azil, primesc azil, cei care nu le îndeplinesc sunt trimişi înapoi. Deci, cele trei state sunt toate membre Schengen, Spania, Italia, Grecia. Cele trei state au probleme de ani de zile în a nu reuşi să aplice legislaţia Uniunii Europene. Anul acesta constatăm că s-au prăbuşit doi piloni care protejau Uniunea Europeană de o migraţie necontrolată, Acordul de la Dublin şi capacitatea Spaţiului Schengen de a-şi îndeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale Uniunii", a afirmat Băsescu.

El a spus că ar dori să ştie care este planul Uniunii Europene în privinţa refugiaţilor pentru ca această situaţie să nu se mai repete.

"Anul ăsta aţi vrea voi să primesc o mie sau şapte mii de refugiaţi. Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu îmi mai daţi şapte mii? Care este planul Uniunii Europene ca peste doi ani să nu îmi mai daţi şapte mii sau 30.000? Pentru că în momentul de faţă politicienii europeni nu fac nimic altceva decât, în mod demagogic, să plângă de mila refugiaţilor. Şi eu plâng. Problema este eu, cetăţean european, vreau să ştiu ce fac cei care plâng de mila refugiaţilor pentru ca acest proces să fie stopat la anul. Cât timp vom împărţi milioane de oameni de altă religie decât noi? Câţi ani? Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu mai avem acest flux?", a conchis Traian Băsescu.

Traian Băsescu nu este la prima critică la adresa instituţiilor europene. De la amplificarea crizei refugiaţilor, fostul şef de stat a avut mai multe ieşiri publice prin care a acuzat "nesăbuinţa" UE şi a spus că România nu ar trebui să accepte primirea refugiaţilor, pentru că nu are capacitatea integrării acestora şi pentru că "nu este pregătită pentru un salt în riscurile de securitate".

Vineri seara, la B1Tv, Traian Băsescu declara că valul de refugiaţi reprezintă al doilea risc ca magnitudine după al doilea Război Mondial şi că "nu există serviciu secret în lume care să poată garanta că un procent din miile de oameni care vin din Africa, Irak, Orientul Mijlociu şi Afganistan nu sunt finanţaţi de Statul Islamic".

României i-ar reveni să primească 6.937 de refugiaţi, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost întocmit de lideri europeni în vederea distribuirii a 160.000 de refugiaţi pe continent, scria site-ul tabloidului britanic Daily Mail joi, invocând un document "divulgat" în presă.

Premierul Victor Ponta declara, joi, la România TV, cu privire la articolul din ziarul britanic Daily Mail, potrivit căruia România ar urma să preia 7.000 de imigranţi, că nu există la Guvern niciun document oficial cu privire la această cifră.

Întrebat despre articolul jurnaliştilor britanici, care vorbeau despre un plan potrivit căruia România urmează să preia 7.000 de imigranţi, peste numărul de 1.785 deja convenit, Victor Ponta a infirmat informaţiile: "Asta a apărut într-un ziar din Marea Britanie. Nu există la Guvernul României niciun fel de document referitor la această cifră".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ