Băsescu: Trebuie găsite formule pentru un dialog cu Parlamentul şi Guvernul pe tema bugetului

| 25 noi, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că pactul de coabitare ar trebui să însemne şi un dialog pe tema bugetului de stat şi a precizat că vor trebui găsite formule pentru a discuta pe acest subiect.

De altfel, preşedintele a reiterat, la RRA, deschiderea către un dialog cu Parlamentul şi Guvernul, pe tema bugetului de stat pe 2014, după cum transmisese cu o zi în urmă, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Cotroceni.

"Va trebui să găsim formule să discutăm, care sunt argumentele", a spus Traian Băsescu, adăugând că "speră" că i se va răspunde acestui apel.

"Voi uza de toate mijloacele constituţionale şi vă asigur că şi povestea că nu putem da indexările la pensii dacă nu e votat bugetul este o minciună. Întotdeauna, şi când s-au votat bugetele în februarie sau martie, tot s-au dat, pentru că ceva existent într-o lege nu se consideră retroactiv", a precizat şeful statului.

Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că nu se va ajunge la adoptarea bugetului în luna ianuarie, dar a adăugat că acest lucru depinde de reacţia Parlamentului şi a Guvernului. "Eu sper să nu ajungem, dar îmi dau seama cât de rău face această creştere a accizei la combustibil", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a ţinut să arate că, dacă premierul Victor Ponta i-ar fi cerut punctul de vedere, atunci l-ar fi sfătuit cu privire la unele teme precum Roşia Montană sau majorarea accizei la combustibil.

"Este o opţiune a oricărui prim-ministru. Dacă are impresia că preşedintele are ca rol funcţiunea de notar, este o părere, dacă îl tratează ca partener şi îl întreabă cum ar fi bine cu Roşia Montană, putea primi un sfat bun. A trebuit să îi spun pe urmă că e greşit că l-a trimis în Parlament", a continuat Băsescu.

Şeful statului a mai afirmat că premierul putea să îl întrebe despre datoria Rompetrol şi ce trebuie făcut să se ia "cât mai mult". "I-aş fi dat un sfat bun, nu l-aş fi sfătuit să încerce să îşi ascundă o renunţare la 400 de milioane de dolari printr-o lege", a apreciat Traian Băsescu.

Preşedintele a spus că i-ar fi dat sfaturi premierului şi cu privire la introducerea accizei la combustibil şi că i-ar fi atras atenţia că, printr-o astfel de măsură, inhibă consumul.

Şeful statului a mai spus că, dacă premierul l-ar fi întrebat dacă e bine să treacă în acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi majorarea accizei la combustibil, atunci l-ar fi sfătuit să nu o facă.

"România este, în momentul de faţă, una din ţările în care profitul întreprinderilor este cel mai afectat de fiscalitate", a mai spus Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ