Băsescu: Unul din obiectivele României este ca Moldova să facă exerciţii comune de apărare cu state NATO

| 03 sep, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că unul dintre obiectivele României la summitul NATO este legat de introducerea Republicii Moldova pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare.

"Nu înseamnă că Republica Moldova intră în NATO, dar, împreună cu Armata Republicii Moldova, state membre NATO pot face exerciţii comune de apărare, exerciţii de intervenţie în caz de calamităţi, de cutremure, de inundaţii de mari proporţii sau exerciţii militare pentru creşterea capacităţii de apărare a Republicii Moldova. Noi ne dorim să fie introdusă. Dacă vor accepta la un moment dat autorităţile din Republica Moldova ca astfel de exerciţii să se desfăşoare, va fi foarte bine', a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, preşedintele Băsescu a precizat că România doreşte o clară definire a relaţiilor viitoare dintre NATO şi Federaţia Rusă.

'Există un document fondator al relaţiei NATO - Federaţia Rusă din 1997, atunci când nimeni nu mai credea că Federaţia Rusă ar putea să aibă acţiuni ca cele pe care le-a avut şi le are în Ucraina acum şi va trebui să dezbatem care mai este valoarea acestui document şi dacă principiile lui rămân valabile şi în continuare', a afirmat şeful statului român.

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU: Aeronave NATO vor asigura poliția aeriană în spațiul României


Pe de altă parte, Băsescu a punctat că 'agresiunea' pe care o săvârşeşte Federaţia Rusă asupra Ucrainei nu reprezintă pentru România o ameninţare directă.

Şeful statului a mai indicat faptul că la summitul NATO, cu certitudine, Statele Unite vor atenţiona din nou partenerii din Uniunea Europeană cu privire la obligaţia de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuieli de apărare, în aşa fel încât Europa să recupereze decalajul uriaş de responsabilitate asumată de Statele Unite şi pentru Europa.

'Cred că Statele Unite au dreptate din acest punct de vedere şi va trebui să găsim soluţii să răspundem acestor comandamente care vizează nu nevoile Statelor Unite, ci nevoile noastre de apărare şi mai ales nevoia de descurajare. Eu sunt convins că, dacă în ultimii zece ani am fi respectat această obligaţie pe care ne-am asumat-o la intrarea în NATO, sunt convins că acum n-am mai fi fost atât de interesaţi să facem exerciţii comune, să menţinem capacităţi de luptă comune, ale noastre şi ale altor state pe teritoriul României. Nu suntem singura ţară într-o astfel de situaţie, dar viaţa ne învaţă că nu putem miza la nesfârşit că ne apără alţii', a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut aceste declaraţii, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, la finalul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

La şedinţa CSAT, care a durat aproximativ 30 de minute şi a fost condusă de şeful statului, Traian Băsescu, preşedinte al CSAT, au participat premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, general locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul Consiliului, Ion Oprişor, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, nu a participat la şedinţă, el fiind înlocuit de secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ