TRAIAN BĂSESCU: Aeronave NATO vor asigura poliția aeriană în spațiul României

| 03 sep, 2014

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că în ședința CSAT s-a luat decizia ca o serie de aeronave NATO să asigure poliția aeriană în spațiul aerian al României.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în şedinţa CSAT s-a discutat despre prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor NATO pe teritoriul României, prin rotaţie. "E vorba de aeronave care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care alături de aviaţia română vor asigura poliţia aeriană. Pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari - piloţi, mecanici, personal de întreţinere. A fost adoptata această hotărâre în CSAT, vom comunica la NATO aprobarea noastră", a spus şeful statului.

Un alt punct a fost legat de posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul apărarii cibernetice. "Programul pe care dorim să ni-l asumăm e legat de apărarea cibernetică a Ucrainei", a declarat Băsescu.

Conform acestuia, România, ca toate statele membre, ţine cont de două documente fundamentale: CFE, armamentele convenţionale în Europa, nivelul pe care fiecare parte şi-l asumă. "Trebuie să ţinem cont dacă mai vrem să nu sa avem un parteneriat cu Federaţia Rusă, NATO - Rusia. Aici e un punct de discuţie, în aceste documente statele NATO se angajează să nu instaleze baze militare permanente mari la graniţa de est a NATO. Cu asta am răspuns celor care proroceau baze mari, permanente", a spus Băsescu.

Acesta a adăugat că România are şi obiective. "Suntem într-un curs continuu de negocieri de două luni, şi aici se ocupă trei instituţii: Preşedinţia, Ministerul de Externe şi Ministerul Apărării. Nu s-a luat azi un mandat pentru că nu era posibil, de aceea nu am putut să fac vizita în Turcia la validarea mandatului preşedintelui Erdogan, aveam nişte convorbiri telefonice în acea perioadă, a trebuit să rămân aici pentru că se discutau obiectivele noastre pentru NATO. Obiectivele noastre, generate în primul rând de evenimentele din Ucraina şi de ce a arătat preşedintele Putin în acţiunea Rusiei, acţiune care a ajuns la limite care frizează iraţionalul, atâta timp cât nu respectăm acordurile internaţionale, graniţele statelor, nu mai putem vorbi de raţional, atunci intervine iraţionalul", a afirmat preşedintele român.

Potrivit acestuia, România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei, nu doar nord-estic, ceea ce  înseamnă şi introducerea României în sistemele permanente de alertă, de capabiltăţi reacţie. De asemenea, România solicită creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate ale României cu alte altor state membre, forţele terestre, aeriene şi navale, cu accent deosebie al forţelor navale ale României cu forţele navale ale altor state membre, având în vedere forţa deosebită a flotei Rusiei de la Marea Neagră.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ