Bilanţ SRI. Iohannis: SRI a contribuit semnificativ la lupta împotriva corupţiei şi la securitatea naţională

| 24 mar, 09:14

SRI prezintă, marţi, raportul privind activitatea Serviciului pe anul 2014, la eveniment urmând să participe şi preşedintele Klaus Iohannis.

Declaraţii Klaus Iohannis

Am participat azi pentru prima dată în calitate de presedinte al României la bilanţul SRI.

Sunt câteva lucruri pe care am ţinut să le subliniez. Primul e despărţirea definitivă de trecut. Dupa 25 de ani, putem spune că e meritul celor care au acţionat până acum cu profesionalism şi seriozitate, de a fi lăsat în urmă trecutul.

SRI a cunoscut în ultimii ani un proces amplu de modernizare şi reorganizare şi a devenit un vector de stabilitate naţională.

Instituţiile statului nu trebuie să uite niciodată că servesc cetăţeanul. Iar serviciile de informaţii au datoria de a apăra democraţia.

Al doilea lucru a fost recunoaşterea clară a valorii serviciului în comunitatea euroatlantică. Mă bucur să constat că SRI e considerat un partener serios.

România a fost lipsită de surprize de ordin strategic, iar acesta este în bună măsură meritul SRI.

SRI a contribuit semnificativ la lupta împotriva corupţiei şi la securitatea naţională.

 

Declaraţii Eduard Hellvig

Instituţia aniversează 25 de ani, sunt 25 de ani în slujba democraţiei, serviciul s-a redefinit odată cu societatea şi a căutat cele mai eficiente metode, pt ca România să nu se confrunte cu surprize strategice.

Greşelile nu au fost de natură să afecteze securitatea naţională, am vorbit la bilanţ, am prezentat probleme cu potenţial de a afecta securitatea României, ce a făcut SRI.

Nimeni nu poate deţine cunoaşterea totală, SRI şi-a dozat eforturile pe un set de priorităţi, a oferit 8.000 de informări şi analize.

Nu au existat abateri de la echidistanţele asumate.

Referindu-ne la harta riscurilor, avem un context regional tensionat, criza din Ucraina induce noi riscuri, SRI a informat corect privind evoluţiile de risc în plan regional.

Am acordat o atenţie deosebită contraspionajului.

România prezintă interes tot mai ridicat şi pentru entităţi cibernetice ostile.

Am acordat o atenţie deosebită măsurilor care să permită să menţinem nivelul de alertă teroristă la albastru-precaut, una din puţinele ţări din regiune.

Am înaintat organelor de cercetare peste 3.300 de informări în 2014, cu 12% mai multe decât în 2013.

Fundamentarea faptelor de corupţie a permis instituţiilor să adopte începerea UP, sechestru, condamnare, recuperare a prejudiciilor.

 

Klaus Iohannis a fost întâmpinat la sediul SRI de către şeful Serviciului, Eduard Hellvig şi  adjunctul Florian Coldea.

Cu o zi înainte, preşedintele a semnat decrete privind înaintarea în grad a unor generali SRI.

Potrivit Administraţiei Prezidenţaile, Iohannsi a semnat decretul privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Anghel Daniel din Serviciul Român de Informații, cel privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Ciocârlan Adrian din Serviciul Român de Informații şi de acordare a gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Vatră Ștefan din Serviciul Român de Informații.

Serviciul Român de Informaţii aniversează, la 26 martie, 25 de ani de existenţă, iar acest moment va fi marcat prin organizarea, în ziua de marţi, a activităţii de bilanţ pentru anul 2014, conform unui comunicat postat pe site-ul SRI.

La eveniment vor participa, alături de conducerea Serviciului, preşedintele Klaus Iohannis, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, generalul Ion Oprişor, preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, deputatul Georgian Pop, precum şi membri ai acestei comisii, menţionează sursa citată.

În comunicatul SRI se mai arată că bilanţul Serviciului pentru anul 2014 se va încheia cu declaraţii de presă, în jurul orei 12.45.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ