Biroul Electoral Central i-a răspuns liderului PSD, Liviu Dragnea

| 23 noi, 09:34

Biroul Electoral Central i-a răspuns liderului PSD, Liviu Dragnea, pe tema softului utilizat pentru centralizarea voturilor că aplicaţia poate fi pusă la dispoziţia partidelor la cerere, solicitându-i lămuriri legate de verificările din partea unui expert tehnic al partidului cerute de PSD, informează Mediafax.

În răspuns, BEC arată că, potrivit legii, Autoritatea Elelctorală Permanentă (AEP) certifică spre neschimbare, cu 10 zile înainte de data alegerilor, aplicaţiile informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării şi le pune la dispoziţia partidelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale înscrise în competiţia electorală la cererea scrisă a acestora.

''După certificarea spre neschimbare a aplicaţiei informatice pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile din 2016 AEP va pune la dispoziţia membrilor BEC această aplicaţie, inclusiv codul-sursă, pe suport electronic. Menţionăm că la cererea scrisă a altor partide politice înscrise în alegeri, aplicaţia informatică poate fi pusă la dispoziţia acestora de către AEP'', au explicat reprezentanţii BEC.

Dragnea ceruse ca BEC să solicite ca AEP să pună la dispoziţia competitorilor electorali toate aplicaţiile informatice utilizate pentru procesarea şi centralizarea voturilor, inclusiv codul sursă al fiecărei aplicaţii.

Liderul PSD a mai solicitat BEC să permită ca fiecare partid politic să poată desemna un expert tehnic care să asiste la centralizarea rezultatelor electorale şi care să poată verifica faptul că softul utilizat în acest sens nu a fost viciat din punct de vedere informatic.

''Pentru a formula un răspuns cu privire la aspectele solicitate vă rugăm să precizaţi care este modalitatea tehnică de verificare de către expertul tehnic a softului privind centralizarea rezultatelor votării în timpul derulării acestei proceduri'', a fost răspunsul BEC.

Instituţia mai precizează că reprezentanţii partidelor politice şi candidaţii indepedenţi au acces la procedura de procesare a datelor privind centralizarea rezultatelor votării desfăşurată la nivelul birourilor electorale de circumscripţie fără a obstrucţiona activitatea personalului tehnic privind centralizarea acestor date.

Liviu Dragnea s-a declarat îngrijorat în legătură cu "organizarea şi coordonarea" alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

''AEP este cea care, pe lângă alte lucruri pe care le face şi în campanie şi în ziua alegerilor, după alegeri centralizează voturile şi repartizează mandatele pe baza unui soft la care noi deocamdată nu avem acces. Sigur că în această situaţie e firesc ca eu sa am suspiciuni care nu sunt de faţadă şi sunt foarte preocupat şi îngrijorat. Ăsta e motivul pentru care am solicitat BEC să pună la dispoziţie toate explicaţiile pe care AEP le va folosi. De asemenea, să primim dreptul de a avea un reprezentant la AEP atunci când se vor centraliza rezultatele şi va fi pus în aplicare soft-ul", declarase Liviu Dragnea duminică seara.

Tag-uri: bec, liviu dragnea
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ