BNR apasă pe acceleraţie. Isărescu: Băncile să reducă dobânzile la credite, mai e loc

| 08 mai, 18:23

Băncile care au redus prea mult dobânzile la depozite trebuie să fie mai prudente pentru că vor avea nevoie de bani pe măsură ce se reia creditarea, dar la credite mai este loc de reduceri de dobânzi, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

"La depozite, unele bănci au coborât ceva mai mult decât trebuie (cu dobânzile - n.r), dar au şi ele exces de lichiditate, ar trebui să fie prudente. Nu trebuie să vadă excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durată, pe măsură ce creşte creditul ea va fi absorbită. Altele au fost mai prudente, la peste 2% şi le salutăm faptul că au o viziune pe un termen mai lung. Băncile ar trebui să aibă o viziune, însă ele îşi fac calculul ca unităţi independente", a precizat Isărescu în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În ceea ce priveşte dobânzile la credite, guvernatorul BNR susţine că "mai este câmp de reducere". "Băncile au reclamat, pe bună dreptate, că şi-au păstrat şi ele o marjă datorită faptului că indicatorul de referinţă ROBOR la trei luni avea variaţii mai mari. Acum, ele vor citi, sper corect, faptul că acest indicator este mult mai stabil şi nu vor mai avea această motivaţie. Bineînţeles că îşi vor face politica de dobânzi, dar le va da un mai mare confort băncilor (stabilitatea ROBOR) şi la nivel de operaţiuni de creditare şi la nivel de operaţiuni de trezorerie", a mai spus şeful BNR

Referitor la reacţia băncilor la decizia BNR de a reduce dobânda de politică monetară de la 2% la 1,75% pe an, Isărescu a spus că speră ca aceasta să fie pozitivă. "Per total, cu depăşirea micilor orgolii, că le-am făcut o surpriză, nu cred că a fost o surpriză negativă. Aţi văzut prognoza de preţ. Era imposibil să nu reacţionăm la acea prognoză. Era şi riscant să amânăm decizia. Eu cred că reacţia băncilor va fi una pozitivă", a subliniat guvernatorul BNR.

El a reamintit faptul că, prin deciziile adoptate în această săptămână, banca centrală urmăreşte protejarea dobânzilor la depozite astfel încât acestea să fie real pozitive. "De ce ţine omul banii în bancă? Pentru siguranţă, pentru confortul plăţilor şi pentru o protecţie valorică, adică o rată reală pozitivă, nu nominală. Toate cele trei condiţii sunt îndeplinite", a mai spus Isărescu.

În opinia sa, o medie a dobânzilor de peste 3% ar descuraja investiţiile, în condiţiile în care economiile depăşesc volumul creditelor. "Încercăm să păstrăm o rată reală între 1% şi 2%", a mai spus Isărescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ