Cristian Socol: Puterea de cumpărare a românilor va crește cu peste 12%

| 08 mai, 13:13

Inflația zero și chiar posibile perioade de deflație presupun un consum mai ridicat pentru români și o mărire a puterii de cumpărare, susține consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.

"Anunțul BNR privind reducerea inflației spre zero în perioada iunie 2015 — mai 2016 este una dintre cele mai bune vești din ultimul an. Inflația zero și chiar posibile perioade de deflație presupun un consum mai ridicat pentru români și o mărire a puterii de cumpărare.

Inflația zero sau, posibil, deflație temporară reprezintă fenomene noi pentru societatea românească după ce, 25 de ani, cetățenii români s-au obișnuit cu creșteri de prețuri și diminuarea puterii de cumpărare. Estimările BNR privind inflația la 0% în 2015 și prima jumătate a anului 2016 confirmă prognoza Guvernului legată de reducerile de prețuri la produsele alimentare și băuturi nealcoolice, ca urmare a reducerii TVA la 9% începând cu 1 iunie 2015", a spus Socol.

El se așteaptă ca puterea de cumpărare să urce cu 12 — 15% pentru salariați și 10 — 12% pentru pensionari.

"Având în vedere ipoteza reducerii prețurilor de la 1 iunie 2015 și ținând cont de comunicatul INS de ieri (joi — n. r.) privind creșterea puterii de cumpărare cu 6% martie 2015/martie 2014 ne așteptăm ca la sfârșitul anului să observăm creșterea puterii de cumpărare a salariilor cu procente cuprinse între 12% și 15%, iar la pensii o creștere a puterii de cumpărare cuprinsă între 10 și 12%", explică consilierul premierului.

De asemenea, consilierul premierului a subliniat că deciziile luate de BNR în privința reducerii ratei dobânzii de politică monetară și micșorării rezervelor obligatorii vor ajuta la creditarea sectorului privat.

"Deciziile BNR de reducere a ratei dobânzii de politică monetară și micșorare a rezervelor obligatorii ajută creditarea sectorului privat și creșterea economică, completând mixul optim de politici macroeconomice monetar-fiscal-bugetar din ultimii trei ani. Vom continua viziunea privind atingerea unei creșteri economice de 4-5% în următorii ani, mărirea potențialului economic asigurând finanțarea investițiilor mai mari în educație, sănătate și infrastructură, sectoare prioritare pentru creșterea convergenței reale cu UE", apreciază Socol.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ