Guvernatorul Băncii Naţionale: Creșterea economică actuală a României este nu doar robustă, ci și sustenabilă

| 22 mai, 13:50

Creșterea economică din prezent a României este nu doar robustă, ci și sustenabilă, și poate fi și de durată, dacă nu vom face greșeli, a afirmat, vineri, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.

"Acum, pentru că lucrurile par să fi fost depășite, le vedem roadele și ele sunt pozitive. Pierderile de producție din perioada crizei au fost în totalitate recuperate, creșterea economică din prezent este nu doar robustă, dar, judecând după standarde actuale la nivel cel puțin european, și sustenabilă. Dacă nu vom greși din nou, va fi o creștere de durată", a spus Isărescu, preluat de Agerpres.

Potrivit guvernatorului BNR, deficitul de cont curent s-a corectat masiv, cu valori de la 14% la mai puțin de 1% în prezent, inflația a atins minime istorice, situându-se sub 1% în termeni anuali.

Citeşte şi:  Mugur Isărescu DEZVĂLUIE ce se va întâmpla cu creditele

"Efortul susținut de consolidare fiscală depinde de cum îl măsurăm, dar este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. A condus nu doar la eliminarea deficitului excesiv, ci și la atingerea obiectivului pe termen mediu de deficit structural, de 1%, la sfâșitul anului trecut. În acest context, dacă la începutul crizei România nu îndeplinea nici unul dintre cele patru criterii de la Maastricht, în prezent acestea sunt integral atinse și am ajuns așa, mai în glumă mai în serios, pe locul fruntaș între cele cinci țări est-europene care nu sunt membre ale eurozonei", a explicat Mugur Isărescu.

În acest context, Isărescu a atras atenția asupra faptului că suntem față în față cu o mare provocare, respectiv ce facem de acum înainte pentru a asigura durabilitatea acestei performanțe.

Specialiști din sectorul financiar-bancar, analiști, reprezentanți ai mediului economic și autorități la nivel înalt s-au reunit, vineri, la evenimentul intitulat "Să înțelegem viitorul. Perspectivele sectorului bancar și ale economiei. Pot băncile schimba viitorul României în bine?", organizat de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Tag-uri: BNR, mugur isarescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ