Cel mai mare beneficiu obţinut de România în relaţia cu FMI. Isărescu: Avem probleme de feudalism târziu

| 20 mai, 13:13

Cel mai mare beneficiu obținut de România în relația cu Fondul Monetar Internațional este faptul că instituția și-a asumat rolul de coordonator al politicilor economice, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, referindu-se la necesitatea unei politici economice corect dozate, în condițiile în care reformele structurale continuă să fie întârziate.

"Cu ce ne-a ajutat pe noi cel mai mult FMI, ca să dau și eu un verdict după atâția ani de colaborare cu ei? Faptul că mixul de politici a avut o anumită consistență. Pentru că noi nu prea vorbim între noi, avem probleme de feudalism târziu, să spun așa. Și ei mergeau din loc în loc, de la instituție la instituție și spunea "stai domnule că ce faci aici nu prea se leagă cu ce face celălalt", a explicat guvernatorul BNR.

În opinia sa, reformele structurale sunt, în continuare, cele mai întârziate, iar a încerca să contracarezi efectele acestor întârzieri cu pârghii fiscale sau monetare poate duce la probleme mai mari.

"Cele mai intârziate sunt reformele structurale. Degeaba încerci să apeși pe pârghii fiscale sau monetare, de la un anumit punct încolo e ca și cum ai lua în exces un medicament în ideea că îl compensezi pe altul. Nu! Dacă dozajul nu este bun, mai faci o intoxicație sau ceva mai rău", a explicat Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, dozajul dintre măsurile de politică economică este mult mai important decât fiecare măsură în parte.

"Dozajul este mai important decât medicamentul. Cred că este foarte tare această remarcă și pentru politica economică. Dozajul între diverse elemente de politică monetară combinate cu diverse instrumente de politică fiscală. Acest dozaj este mai important decât orice altă măsură de politică monetară sau fiscală", a subliniat Isărescu.

El a mai spus că trebuie întărită și legătura dintre politici și piața muncii, care, de asemenea, par destul de îndepărtate. "Cum a ajuns America, sau banca centrala, să spună că nu mai țintește inflația ci rata șomajului", a exemplificat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a ținut să precizeze că Banca Națională are rolul de a sprijini publicarea unor lucrări de specialitate în politică monetară, astfel încât mesajele să fie mai bine înțelese de public.

Tag-uri: FMI, mugur isarescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ