Boc: Bucureştiul să păstreze atributul de legiferare şi control, administrarea să aibă loc la nivel local
Bucureştiul trebuie să păstreze atributul de legiferare şi control, iar administrarea efectivă trebuie să aibă loc la nivel local, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.
El a precizat că reprezentanţii autorităţilor locale au abordat în discuţiile avute, luni, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă, tema descentralizării, respectiv nevoia concretizării celor 7 domenii de reformă: tineret-sport, turism, mediu, cultură, sănătate, educaţie şi agricultură.
"Bucureştiul trebuie să-şi păstreze atributul de legiferare şi control, iar administrarea efectivă trebuie să aibă loc la nivel local, pentru că acolo cunoşti problemele, acolo ai soluţiile, acolo ai reprezentanţii statului care pot rezolva problemele împreună cu administraţiile locale. Şi aici am abordat atât tema descentralizării, cât şi tema reorganizării administrativ-teritoriale a României. (...) Am vorbit pe descentralizare pe nevoia concretizării celor 7 domenii de reformă pe: tineret-sport, turism, mediu, cultură, sănătate, educaţie şi agricultură, unde din 2017 procesul s-a blocat. Şi aici este nevoie din partea miniştrilor, astfel încât descentralizarea să aibă efectiv loc", a declarat Emil Boc, luni, la finalul întâlnirii de lucru cu premierul Nicolae Ciucă.
Primarul municipiului Cluj-Napoca a dat ca exemplu domeniul tineret-sport, unde s-a cerut ca taberele şcolare şi alte obiective ce ţin de tineret şi sport să fie date în administrare locală.
"Acele tabere şcolare, acele obiective care ţin de tineret din oraşe, municipii, să fie date la administraţiile locale, pentru că se prăbuşesc sub privirea oamenilor, nu sunt utilizate. Dacă e să vorbim de un alt domeniu, unde avem sănătate, unde avem educaţie, unde avem cultură, sunt Direcţii descentralizate ale Ministerului Educaţiei, ale Ministerului Sănătăţii, ale Ministerului Culturii, la nivel judeţean. Acelea trebuie să preia atribuţiile, iar noi să nu mai venim cu dosărelul în fiecare săptămână la Bucureşti şi, dimpotrivă, să discutăm la nivel local, Bucureştiul păstrându-şi dreptul de a controla (...) Atunci România va funcţiona mult mai bine dacă această descentralizare va avea loc pe orizontală, pentru că nu va mai trebui să venim la Bucureşti, repet, cu un dosar sau transmitem, acum, chiar în format digital, şi să stăm luni de zile, pentru că, inevitabil, la Bucureşti capacitatea e limitată de luare a deciziei. Însă, la nivel teritorial, gândiţi-vă, sunt 40 de judeţe, 106 municipii, cât de repede s-ar putea lua decizii în favoarea oamenilor şi a funcţionării acestei ţări ", a afirmat Boc.
El a precizat că un al doilea subiect abordat în materie de reforme în discuţiile cu partea guvernamentală se referă la PNRR.
"Există riscul ca România să piardă bani din PNRR dacă nu se fac reformele din PNRR de către miniştri. Victimele colaterale fiind administraţiile locale, noi vom pierde banii, în concret. Şi atunci am rugat pe primul-ministru şi pe miniştrii de resort să rămână conectaţi la ceea ce are nevoie România. Aceste reforme nu sunt făcute de undeva din afara României, sunt făcute de România pentru români, prin care vor face această ţară mult mai funcţională cu beneficii pentru fiecare cetăţean al acestei ţări, inclusiv în buzunar, în privinţa banilor. Dacă aceste reforme nu se vor face, există riscul, evident, al blocării fondurilor pe PNRR şi cu acele consecinţe de care am vorbit mai devreme. (...) Am abordat nevoia cooptării reprezentanţilor structurilor asociative în elaborarea ghidurilor pentru PNRR, pentru că noi cunoaştem problemele reale cu care ne confruntăm", a declarat Boc.
Preşedintele AMR a precizat că stoparea exodului resursei umane şi întoarcerea acasă a celor care au plecat a constituit un alt subiect de discuţie, soluţiile fiind salarii mai bune şi asigurarea unei calităţi a vieţii mai bune în toate domeniile.
loading...
Ştirile orei
Ciucă: Mulţi români se află încă în Liban; autorităţile trebuie să continue operaţiunile de evacuare
04 oct, 18:06
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x