Bogdan Aurescu: Trebuie demarat un proces de îmbunătăţire a cadrului juridic pentru românii din diaspora

| 30 noi, 2014

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis duminică un salut călduros tuturor compatrioţilor aflaţi în afara graniţelor ţării cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, arătând că această zi este una specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla.

"Fie că sunt mai aproape, în directă vecinătate a României, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de ţară, fie aparţinând comunităţilor tradiţionale sau plecaţi de curând ori de zeci de ani, conaţionalii noştri de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului român şi reprezintă un vector esenţial de promovare a imaginii României în lume', se arată în mesajul transmis de Aurescu.

Bogdan Aurescu a mai afirmat că promovarea valorilor identitare româneşti în afara graniţelor trebuie să reprezinte o prioritate principală a Ministerului Afacerilor Externe.

"În acest sens, este necesară demararea unui proces de îmbunătăţire a cadrului juridic şi instituţional privind românii din străinătate, adaptat celor mai bune modele europene şi internaţionale. Această necesitate este generată de dinamică şi amploarea unică în istoria modernă a României prin care comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării s-au constituit în ultimii 25 de ani. Este pentru întâia oară în istoria statului român modern când o comunitate de asemenea dimensiuni, de ordinul milioanelor de români, alege să trăiască în străinătate. Gestionarea relaţiilor cu aceste comunităţi, precum şi cu cele istorice care trăiesc în proximitatea ţării, reprezintă un proiect politic important, pe termen lung, al statului român', a afirmat Aurescu.

Potrivit ministrului de Externe, soarta comunităţilor tradiţionale româneşti constituie o preocupare centrală a MAE, pentru că românii din vecinătate sunt o componentă esenţială a spiritualităţii româneşti şi un model de perenitate a valorilor noastre identitare.

Aurescu a mai menţionat că, la nivel european, România va continua să fie un susţinător consecvent al diversificării mecanismelor de cooperare bilaterală, bazate pe valorile dialogului intercultural şi pe promovarea diversităţii culturale în context european.

'În această zi, simbolic legată de sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, să preţuim împreună valorile comune care ne sunt specifice: limba română, tradiţiile şi simbolurile naţionale. Nu în ultimul rând, în această zi specială, istorică, în care Republica Moldova îşi alege viitorul, îmi exprim speranţa în înţelepciunea, responsabilitatea şi caracterul vizionar al acestei alegeri, astfel încât să putem construi împreună, în continuare, calea europeană a societăţii de peste Prut', se arată în mesajul ministrului Afacerilor Externe

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ