Britanicii acordă un vot de încredere Guvernului Ponta

| 09 sep, 2013

Încă o recunoaștere a măsurilor economice pozitive adoptate de Guvernul USL vine din partea The Economist, care preconizează o creștere economică de 2,5% pentru România în 2013, urmând ca în perioada 2014-2017 economia românească sa înregistreze o creștere anuală de 4% pe baza creșterii volumului exporturilor și a cererii interne.

 

Aprecierea este cu atât mai îmbucurătoare cu cât la începutul anului Fondul Monetar Internațional prognoza o creștere de doar 1,6% pentru România, iar în urmă cu aproximativ două luni, aceeași publicație britanică, The Economist, aprecia o creștere economică de 2,4% susținută de domeniul agricol și de creșterea exporturilor. În luna iulie, The Economist Intelligence Unit poziționa România pe locul trei în Uniunea Europeană la nivelul creșterii economice aferente primului trimestru.

De când a preluat puterea, USL și-a făcut o prioritate din redresarea economică a țării printr-o strategie clară pe termen mediu și lung, dar care să nu afecteze negativ românii, cum a fost cazul tăierii salariilor bugetarilor de către PDL în 2010. La acest nivel, se cunoaște clar diferența dintre guvernarea USL și fosta guvernare, măsurile economice adoptate de actualul Guvern fiind susținute de date concrete și efecte notabile la nivel național.

The Economist acordă votul de încredere guvernului USL pentru măsurile adoptate și consideră că acest trend crescător al economiei va permite Executivului să implementeze și alte strategii avute în vedere în programul de guvernare, măsuri ce vizează redresarea economiei la nivel național. Printre pârghiile ce urmează a fi folosite de USL în vederea stimulării creșterii economice se află și reducerea contribuției asigurărilor sociale (CAS).

De asemenea, britanicii se arată optimiști în ceea ce privește creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene în perioada următoare, dat fiind faptul că USL a reușit, prin politicile adoptate să tripleze rata de absorbție de la 7% la 21% și să restabilească plățile pentru cinci Programe Operaționale Sectoriale: POS Mediu, POS Transport, POS DRU, POR, Programul operațional de pescuit, programe ce au fost blocate sau suspendate din cauza neregulilor făcute de fosta guvernare.

Tot la nivelul absorbției fondurilor europene trebuie precizat că pentru perioada 2007-2013, valoare fondurilor europene pentru România este de 20 de miliarde de euro, în timp ce pentru exercițiul bugetar 2014-2020, vor fi 22 de miliarde de euro puse la dispoziția țării noastre.

Experții The Economist consideră că va exista o continuitate în ceea ce privește consolidarea fiscală și reformele la nivelul României, iar Executivul va reuși să sporească veniturile la bugetul de stat prin reducerea evaziunii fiscale. Britanicii sunt de părere că inflația se află pe un trend descrescător, lucru ce va fi vizibil în a doua jumătate a anului 2013, urmând ca până în 2017 să scadă cu 0,4% față de perioada de refirință 2012, situându-se la valoarea de 2,9 puncte procentuale.

Conform The Economist Intelligence Unit, ținta de deficit bugetar de 2,1% din PIB va putea fi atinsă cu ajutorul reducerii cheltuielilor publice și restructurea companiilor de stat. În ceea ce privește deficitului structural, acesta se va poziționa sub 1% din PIB până în 2015, conform acordului încheiat de Guvernul României cu Fondul Monetar Internațional, Banca mondială și Comisia Europeană.

Englezii consideră că Traian Băsescu este o amenințare la adresa stabilității politice și implicit la implementarea și buna desfășurare a politicilor economice și sociale în România. The Economist a prezentat scenariul conform căruia dorința președintelui de a ataca social-liberalii, cum va fi cazul și în ceea ce privește revizuirea Constituției, poate conduce la un nou dezechilibru economic al României.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ