Britanicii de la GQ laudă prezența în echipa lui Ponta a lui Damian Drăghici

| 05 ian, 2014

Cazul lui Damian Drăghici, pe care aceştia îl numesc „cel mai cunoscut rom din România”, este unul exemplar pentru paşii făcuţi la noi în ţară în această direcţie: imigrant la rândul lui timp de 20 ani în ţări precum Grecia, Anglia sau America, muzician recunoscut în plan internaţional şi câştigător al premiului Grammy, domnul Drăghici a devenit consilier al premierului.

În timp ce tabloidele britanice se văd nevoite să își tempereze retorica alarmistă anti-imigrație, publicațiile serioase din insulă abordează fenomenul migrației forței de muncă, precum și cel al minorităților etnice, pe larg, în context istoric și punctând progresele făcute în ultimul timp. Revista GQ acordă un amplu spațiu subiectului în care apreciază activitatea lui Damian Drăghici, senator și consilier al premierului Victor Ponta pe probleme de integrare a romilor.

Reporterul GQ relatează despre întâlnirea avută cu Damian Drăghici, cum acesta a fost curtat succesiv timp de patru ani de mai multe guverne, pentru a se alătura în iunie 2012 echipei lui Victor Ponta, „energeticul nou lider de 41 ani al ţării”. În articol se vorbeşte despre primele luni de mandat ale senatorului UNPR, în care acesta a vizitat şi supravegheat peste 150 de proiecte destinate integrării minorităţii rome, dar şi despre criticile aduse de acesta acelor organizaţii non-guvernamentale care nu îşi îndeplineau misiunea pentru care beneficiau de fonduri.

Drăghici vorbește de asemenea despre eforturile făcute de liderii locali ai comunităților din sudul țării pentru ca cetățenii lor să nu ia drumul occidentului, pentru a cerși sau pentru a fura, eforturi grele pentru care oameni precum primarul comunei Grădinari, Mihai Ioana, merită respectați. Unii dintre locuitorii acestor localități încearcă să transforme din meșteșugurile tradiționale ale minorității – prelucrarea cu aramă, negoțul cu animale sau cu obiecte de bricolaj – în modele de mici afaceri de succes pentru  secolul XXI – negoțul cu materiale feroase sau chiar dealership-urile de automobile. Însă în lipsa unor terenuri pe care să le muncească, mulți dintre aceștia riscă încă să ajungă pe mâna cămătarilor sau a călăuzelor care le promit transportul în occident pentru un trai mai bun.

Din cauza nivelului ridicat de panică stârnit de tabloidele din Marea Britanie la începutul anului, presa din România s-a rezumat să comenteze cu satisfacție cum previziunile și cifrele avansate de acestea se dovedesc greşite și gratuite. Dar problema a fost prezentată la noi fie din perspectiva locurilor de muncă, ca un avantaj evident pentru Marea Britanie, fie din perspectiva abuzurilor făcute de unii cetățeni români peste granițe, cu accent pe infracțiunile minore, dar vizibile ale minorității rome. În această dezbatere au fost unele voci care au deplâns ‘lipsa de reacție’ a oamenilor politici în fața acestor situații, că există în țara noastră o ‘frică de a se apropia de tema integrării romilor’.

În condiţiile acestea, o revistă premium din Regat – care are un public cu studii şi venituri peste medie – alocă un amplu spaţiu explicării fenomenului migraţiei romilor în continent şi schimbărilor care se produc în ţările de unde aceştia provin. Cazul lui Damian Drăghici, pe care aceştia îl numesc „cel mai cunoscut rom din România”, este unul exemplar pentru paşii făcuţi la noi în ţară în această direcţie: imigrant la rândul lui timp de 20 ani în ţări precum Grecia, Anglia sau America, muzician recunoscut în plan internaţional şi câştigător al premiului Grammy, domnul Drăghici a devenit consilier al premierului în vara anului 2012 şi senator UNPR în decembrie 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 ian, 2014
Ghita Salam
Despre cel mai cunoscut tigan
Stimata Simona Bran este bine sa te documentezi,ca jurnalist propesionist,inainte de a publica un articol.Cele afirmate "câştigător al premiului Grammy,",nu sunt adevarate !Cel mai "cunoscut tigan"din Romania ( pana acuma stiam ca este Madalin Voicu!!) nu a castigat nicaieri acest "Premiu Grammy".Asta este o bagabonteala de-a lui Damian Draghici,care a "prins" bine la fraierii de gagii din Romania!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ