Bursa românească are cel mai mare potenţial de dezvoltare în regiune

| 09 mai, 2013

Bursa de Valori Bucureşti are cel mai mare potenţial de dezvoltare în regiune, ţinând cont de decalajul privind ponderea capitalizării bursiere în PIB, afirmă vicepreşedintele BVB, Pompei Lupşan.

BVB are o capitalizare de 15,9 miliarde euro, respectiv 8,47% din PIB. Bursele din regiune au o pondere în PIB de circa 20%. Chiar şi Bursa de la Sofia, deşi de dimensiune mai mică, cu o capitalizare de 5,3 miliarde euro, are o pondere în PIB de 12,2%.

Anul 2013 ar putea fi anul transferului pieţei de capital românesc de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă, a mai spus vicepreşedintele Bursei.

Dacă Bursa românească ar intra într-o zonă mai importantă a pieţelor de capital, ar duce la alocarea unor resurse mult mai consistente de către pieţele mari.

Pentru a trece la noul statut, România trebuie să îndeplinească anumite condiţii legate lichiditatea zilnică a unor companii listate şi de capitalizare, minimum trei companii care să aibă o capitalizare de peste un miliard de euro, precum şi anumite criterii macroeconomice pe care România le îndeplineşte deja.

Printre premisele favorabile în 2013, Lupşan a enumerat reforma instituţională la nivel de reglementare şi supraveghere prin înfiinţarea ASF, alegerile unor noi consilii de administraţie la FIF-uri, închiderea cu succes a ofertei Transgaz, prima ofertă publică la standarde internaţionale, înfiinţarea Fondului Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice şi includerea României în indicele JB Morgan al obligaţiunilor guvernamentale pentru pieţele emergente.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ