Călin Popescu Tăriceanu: Rusia încearcă de multă vreme să compromită perspectiva europeană a Moldovei

| 29 oct, 21:08

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, copreședinte al Alianței Liberalilor și Democraților, a declarat joi, la Iași, că e prea devreme pentru a fi spus că are loc o apropiere de Rusia la Chișinău.

Întrebat fiind de jurnaliști dacă schimbarea pentru a treia oară a Guvernului de la Chișinău reprezintă semnul unei apropieri a Republicii Moldova de Rusia, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că este prea devreme pentru o astfel de presupunere.

"Este altceva. Putem că vedem din ce în ce mai bine cum își bagă coada Rusia. Asta putem să spunem. Este evident. Lucrul ăsta era previzibil. Rusia încearcă de multă vreme să compromită perspectiva europeană a Moldovei. De aceea cred că este important să vedem și efortul pe care l-a făcut România, un efort pe care alte state europene nu l-au făcut, un efort major de a ajuta Moldova financiar. Sigur, nu e suficient", a spus Călin Popescu Tăriceanu, conform Agerpres.

El a a adăugat că "România trebuie să joace un rol politic, un rol politic din ce în ce mai mare, pe care l-a jucat în trecut, trebuie să recunoaștem acest lucru, de sensibilizare a Uniunii Europene cu privire la evoluția situației din Moldova și la riscurile pe care le comportă un astfel de derapaj".

Citeşte şi:  Criza politică din Republica Moldova: Negocierile pentru crearea unei noi alianțe pro-europene vor începe vineri

Potrivit acestuia, fără un sprijin european consistent, fără o implicare a Uniunii Europene, există riscul de a vedea Moldova trecând "în zona de gravitație a Rusiei".

"Rusia este într-o fază de expansiune politică, de ambiții politice declarate și nedeclarate, dar cele mai multe dintre ele le vedem cu ochiul liber. Sigur, într-o țară în care există un regim autoritar, decizia se ia foarte simplu dacă o ia o singură persoană. La nivelul Uniunii Europene, după cum știți, sunt 28 de state unde mecanismul de luare a deciziilor funcționează mult mai lent. e mult mai greu de luat consensul, de adus pe toți la același numitor comun. De multe ori avem un dezavantaj din această perspectivă: nu putem să reacționăm cu aceeași viteză la unele evenimente care mai mult sau mai puțin ne iau prin surprindere", a mai spus Tăriceanu.

Împreună cu Varujan Vosganian, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin, el a susținut o conferință de presă la sediul ALDE Iași după ce anterior au fost prezenți în Aula Mihai Eminescu a Universității Alexandru Ioan Cuza pentru a prezenta studenților și lumii academice proiectul intitulat "România a șaptea țară europeană".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ