Camera Deputaţilor a respins un proiect de lege privind răspunderea magistraţilor

| 10 iun, 15:52

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, un proiect de lege care modifică statutul judecătorilor şi procurorilor şi care prevede răspunderea magistraţilor care cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă au săvârşit erori judiciare cauzatoare de prejudicii.

Proiectul de lege a fost respins de către deputaţi cu 259 voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi 15 abţineri, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului de lege semnat de 45 de parlamentari de la toate partidele reprezentate în legislativ, în "situaţia în care statul român a fost condamnat de către o instanţă internaţională şi obligat să plătească despăgubiri printr-o decizie definitivă, acţiunea în regres împotriva celui care cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă a provocat situaţia provocatoare de daune este obligatorie".

"Dreptul persoanelor vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârşite în alte procese decât cele penale nu se va putea exercita decât în cazul în care partea a uzat de toate căile de atac prevăzute de lege împotriva hotărârii ce se pretinde a constitui o eroare judiciară. După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alineatului 6, statul se va îndrepta, de îndată, cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii. Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune în toate cazurile prevăzute de acest articol este de 10 ani", spune textul proiectului de lege care a fost respins şi de Comisia juridică.

Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat în cazul acestei propuneri pentru modificarea art. 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ