Legea dării în plată a fost adoptată de comisia juridică: ce schimbări au fost aduse

| 05 apr, 10:09

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a fost de acord să scoată programul Prima Casă din Legea dării în plată și a săltat plafonul creditului până la care se va aplica prevederile actului normativ la 250.000 de euro. Astfel, insistența BNR, a bancherilor și a Guvernului, a avut câștig de cauză iar Prima Casă nu mai face parte din legea acceptată de deputați.

UPDATE 15.00 “În legătură cu Prima Casă, v-aş ruga să îmi permiteţi să formulez  un amendament. Amendamentul sună aşa: dispoziţiile prezenţei legi nu afectează garanţiile Statului Român acordate pentru Prima Casă. Doresc să asigurăm prin acest amendament continuarea programului Prima Casă”, a declarat în cadrul ședinței deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul legii. În replică, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Enache Jiru a spus că garantiile statului se emit irevocabil și necondiționat. “Riscam să ajungem doi coproprietari ai acelui imobil: statul și banca”, a afirmat Jiru. Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a spus la rândul său că garanția statului va fi afectată dacă se va decide adoptarea acestui amendament. “Crește avansul solicitat de bănci, se scumpește creditul iar perioada de așteptare pentru a obține un împrumut va crește”, a precizat Georgescu.

 

Deputaţii jurişti au mai votat şi amendamentul care stipulează că legea se va aplica pentru credite mai mici de 250.000 de euro.

Şi amendamentul ca legea dării în plată să se aplice doar pentri creditele folosite pentru cumpărarea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinaţia de locuinţă a fost votat în Comisia Juridic ă a Camerei.

Legea dării în plată va intra mânine la votul final în plenul Camerei Deputaţilor.

 

Săptămâna trecută, la finalul dezbaterilor generale pe această iniţiativă legislativă, preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, a declarat că este nevoie de anumite clarificări în ce priveşte plafonul până la care pot fi aplicate prevederile legii şi excluderea sau nu a programului "Prima Casă". 

"Cred că ar trebui să ne concentrăm pe câteva teme. Prima ar fi viziunea de ansamblu - legea are caracter social sau discutăm de riscul contractual beneficiu-pierdere care există dintr-un contract pe care două sau mai multe părţi îl încheie la un moment dat. Caracter social sau pur şi simplu stabilim nişte principii care sunt guvernate de înţelegerea dintre părţi şi, evident, de răspunderea pe care şi-o asumă în raport cu beneficiul. Trebuie să stabilim, de asemenea, natura obiectului, dacă ne referim doar la case, doar la imobile ce reprezintă locuinţă, trebuie să ne referim la retroactivitate şi aici aş ridica o problemă: retroactivitatea în raport de ce: de semnarea contractului sau ne referim din punct de vedere al momentului în care se aplică chiar şi în contractele vechi", a explicat Ciucă. 

Parlamentarii din comisie au putut depune până marţi amendamente care să clarifice toate aceste chestiuni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ