Cameră: Uzul armelor în sistemul penitenciar, numai ca ultimă alternativă

| 03 feb, 13:44

Funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare pot face uz de armă în exercitarea atribuțiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate, potrivit unui proiect adoptat marți de Camera Deputaților.

Deputații au aprobat proiectul de lege privind regimul deținerii și utilizării armamentului din dotare și operațiunile cu arme și muniții în sistemul administrației penitenciare cu 288 voturi "pentru", un vot împotrivă și trei abțineri.

Prin actul normativ se propun norme care au ca obiect reglementarea procedurilor necesare deținerii și utilizării armamentului din dotare și operațiunile cu arme și muniții în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Inițiativa legislativă prevede că funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt dotați cu arme letale și/sau arme neletale și pot face uz de armă în exercitarea atribuțiilor de serviciu în caz de legitimă apărare sau în stare de necesitate, în condițiile legii.

Folosirea armelor și dispozitivelor militare pentru instruire de către funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației naționale a penitenciarelor este permisă doar în poligoane special destinate, omologate și autorizate în acest scop, se arată în inițiativa legislativă.

Inițiativa legislativă prevede că funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare au dreptul de a face uz de armă după ce s-a făcut somația legală împotriva celor care atacă locurile de deținere ori perimetrele sau zonele păzite, vizibil delimitate, dar și împotriva animalelor care pun în pericol viața sau integritatea corporală a funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, a persoanelor private de libertate, ori integritatea bunurilor aparținând sistemului penitenciar și a căror acțiune nu poate fi împiedicată prin alte mijloace.

Actul normativ a fost adoptat de Senat în luna septembrie 2015, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ