Când se vor muta Klaus Iohannis și soția sa la reşedinţa lor oficială de la Vila Lac 3

| 20 apr, 22:31

Klaus Iohannis şi soţia Carmen Iohannis vor avea la dispoziţie reşedinţa preziden­ţială (Vila Lac 3) abia în luna iulie. Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a motivat întârzierea din cauza lucrărilor multiple de estetizare şi de igienizere. Actualmente, reşe­dinţa oficială a preşedintelui este "Vila Lac 2", o clădire cu o suprafaţă de circa 2.000 mp şi un teren de 37.230 mp.

Vilele "Lac 2 şi 3 "au fost concepute de celebrul arhitect Lăzărescu. Conceptul interior şi exterior este diametral opus realismului socialist. Vilele sunt realizate sub influenţa americană a arhitecţilor Richard Neutra şi Mies van der Rohe.

Cele două vile au fost comandate în 1962. Liderul vremii, Gheorghe Gheorghiu-Dej, a dat ordin să se con­struiască vilele de pe malul Lacului Herăstrău, cunoscute astăzi drept „Lac 1", „Lac 2" şi „Lac 3". Într-unul dintre imobile s-a mutat chiar Dej, altul a fost ocupat de fiica sa, Lica Gheorghiu, împreună cu familia, iar în cel de-al treilea s-a instalat Ion Gheorghe Maurer. Arhitectul Cezar Lăzărescu a beneficiat de toată libertatea creativă în timpul conducătorilor statu­lui român Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu. Ca atare, a proiectat 11 lucrări de urba­nism şi 67 lucrări de arhitec­tură, cele mai importante proiecte realizate, în afara vilelor amintite, fiind : clădirea Aerogării din cadrul Aeropor­tului Otopeni; Palatul Sportu­rilor şi Palatul Culturii Bucureşti; Sala OMNIA; Ambasada României la Beijing; Ambasada R.P. Chineze din Bucureşti; Turnul de Televiziune din Bucureşti; Palatul prezidenţial din Sudan; clădirea Parlamentului din Sudan; Biblioteca Naţională din Bucureşti; Casa de Cultură din Piteşti; Palatul Administrativ din Focşani; vilele şi hotelurile de pe litoral, de la Mamaia şi Mangalia. Lăzărescu a avut chiar o propunere pentru Casa Poporului (acum Palatul Parlamentului) – care ”copia la indigo” Palatul Culturii de la Iaşi, proiectul a fost câştigat de arhitect Anca Petrescu.

În anul 2005 s-au făcut modernizări de 955.848 de lei, iar între anii 2006-2008 s-au cheltuit alţi 33.984 de lei. În anul 2005, reşedinţa prezi­denţială a fost dotată cu mo­bilier şi sisteme de supra­veghere. Vila construită pe o suprafaţă de 1.045 mp, are un garaj cu o suprafaţă de 107 mp, un teren de tenis ce mă­soară peste 680 mp, un ponton de peste 128 mp. Atât "Vila 2" cât şi "Vila 3" sunt am­bientate cu sculpturi şi picturi de patrimoniu. Cele două mai au ceva comun, anume materialele folosite pentru interioare, cum ar fi lemnul exotic adus din Indonezia şi Brazilia, piatră şi marmură de provenită din China şi India, mobilier îmbrăcat cu piele de Cordoba, tavane extensibile barisol,etc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ