Care a fost impactul reducerii TVA la produsele de panificație

| 18 sep, 2014

O măsură economică îndrăzneață, reducerea TVA la produsele de panificație s-a dovedit a fi de un real succes, lucru confirmat în egală măsură de mediul de afaceri privat cât și de autoritățile responsabile la nivelul Guvernului, respectiv de ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ministerul Finanţelor Publice.

Puternic criticată de către opoziție, decizia Cabinetului Ponta de a reduce taxa pe valoare adăugată la pâine de la 24% la 9% și-a atins obiectivele încă din primul an de la implementarea măsurii, premierul câștigând astfel încă un pariu cu economia națională.

Efectele generate de reducererea TVA, implementată începând cu septembrie anul trecut, au avut un impact pozițiv, în lanț, la nivelul prețurilor de la raft, producției, evaziunii fiscale, profitului înregistrat de agenții economici din domeniu. Astfel, conform datelor oferite de către ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, și cele ale Comisiei Naționale de Prognoză, pe perioada anului în care reducerea TVA a fost aplicată, evaziunea fiscală la pâine a înregistrat o scădere de 20%, cu aproximativ 300 de milioane de lei, lucru care se traduce prin creșterea încasărilor la bugetul de stat. Ministrul Finanțelor a explicat că „impactul negativ la buget a fost mai mic decât cel preconizat de 281,4 milioane lei", "profitul în 2013 a fost de 67,5 milioane de lei în sectorul de morărit, 181 milioane de lei în sectorul de fabricare a pâinii", iar „productivitatea muncii a continuat să crească". Prin urmare, principala critică a opoziție cu privire la adoptarea acestei măsuri, respectiv faptul că nu este sustenabilă, s-a dovedit a fi neîntemeiată.

Citeşte şi: Reducerea TVA la pâine – un argument în favoarea reducerii CAS

Un alt efect pozitiv se referă la scăderea cu 12% a prețurilor la produsele de panificație, ceea ce înseamnă că această măsură se resimte și în buzunarele românilor, prin scăderea valorii coșului lunar de cumpărături. În aceeași linie a rezultatelr pozitive se încadrează și creșterea producției, care, conform declarațiilor ministrului Daniel Constantin, a crescut cu 16 % la făină și cu 18% la pâine. Creșterea producției este confirmată și de datele furnizate de patronatul din domeniul panificaţiei Rompan, conform cărora producţia de făină fiscalizată a crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 faţă de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, în timp ce producţia fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.

Succesul înregistrat de reducerea TVA la produsele de panificație este privit de către Guvern cu încredere că reducerea taxei pe valoarea adăugată și la alte produse alimentare de bază – carene, fruncte legume, va fi bineprimită de toate cele trei părți implicate – stat, agenți economici, consumatori.

Citeşte şi: VICTOR PONTA: Reducerea TVA la pâine a fost un proiect de succes

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ