Victor Ponta: Sper ca în 2015 să trecem modificarea Constituţiei de Parlament

| 17 sep, 2014

Victor Ponta s-a declarat încrezător miercuri că în 2015 Parlamentul va adopta modificările aduse Constituţiei.

"Eu cred că 99% din ceea ce a făcut Comisia de revizuire a Constituţiei sub conducerea domnului Antonescu este un lucru foarte bun şi sper ca în 2015 să putem să trecem acea modificare beneficiind şi de scăderea pragului de referendum care intră în vigoare pe 10 decembrie", a spus premierul la lansarea cărţii "Statul sunt EU! Un raport asupra politizării justiţiei româneşti", semnată de prof. univ. dr. Alexandru Radu şi lector univ. dr. Daniel Buti.

Premierul Victor Ponta a afirmat că este pentru modificarea legii fundamentale, motivând că aceasta conţine un mecanism de creare a conflictelor.


"Constituţia din 1991 conţine în ea germenele conflictului, vorbesc de puterea executivă (...), pentru că nu stabileşte aşa cum o face cea franceză foarte clar care sunt atribuţiile preşedintelui şi care sunt ale Guvernului. Este o opinie, nu pretind că este adevărul. Mai avem o problemă, acest germene putea fi oprit, situaţia putea fi chiar înlăturată pe cale pretoriană prin jurisprudenţa CCR. În ultimii ani, jurisprudenţa Curţii Constituţionale a mers tocmai în sensul în care a adăugat la Constituţie şi a sporit conflictele între cei doi reprezentanţi ai Executivului, motiv pentru care din punct de vedere al Executivului cred că esenţial este o revizuire a Constituţiei. Doar interpretarea de bună credinţă de către actori - preşedinte şi prim-ministru - cred că este o aspiraţie un pic prea naivă şi din acest punct de vedere cred că este extrem de important de stabilit dacă există o majoritate într-o anumită direcţie", a spus Ponta.

El a subliniat că susţine ca "treburile executive să fie ale Guvernului".

Citește și:  Victor Ponta: Justiția rămâne singura putere din România


"Veşnica încurcătură între preşedinte şi prim-ministru ne va duce într-un viitor sper îndepărtat, dar nu neapărat, la un nou conflict între un nou preşedinte şi un nou prim-ministru, pentru că a existat o coabitare şi în 2000-2004, mult mai elegantă, dar tot coabitare a fost, a existat o coabitare violentă între 1997 şi 2000. (...) Atât timp cât nu lămurim cine ce face şi nu lămurim că atunci când nu există consens între cei doi actori unul dintre ei are o anumită proeminenţă vom avea tot timpul acest gen de conflicte. O Constituţie bună este cea care ne dă soluţii la conflicte, nu cea care ne duce în conflict. Noi nu avem în acest moment o soluţie, iar jurisprudenţa Curţii nu ne-a ajutat absolut deloc în ultima perioadă", a afirmat premierul.

Ponta a arătat că, potrivit unei prevederi din Constituţie, tratatele se supun ratificării Parlamentului într-un termen rezonabil, iar el ştie că există un tratat internaţional din 2011 care nu a fost supus ratificării Legislativului.

"Preşedintele de altfel mi-a şi zis: cât sunt eu preşedinte, nu-l supun (n.r. - ratificării)", a spus premierul.

Pe de altă parte, el a catalogat "marţea neagră" drept o operaţiune de propagandă.

"Când este o operaţiune de propagandă, dai înapoi", a mai spus premierul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ