Care sunt cele mai căutate lăcaşe de cult de Înviere

| 09 apr, 19:32

Mănăstirile Sihăstria Vorona, Vorona, Popăuţi şi Zosin sunt cele mai căutate lăcaşe de cult în noaptea de Înviere, mii de credincioşi din judeţul Botoşani participând la slujbele care sunt oficiate aici.

 

Mănăstirea Vorona, situată la aproximativ 23 de kilometri de municipiul Botoşani, este una de maici, fiind situată în mijlocul unei păduri, având hramul 'Adormirea Maicii Domnului'. Lăcaşul a fost ridicat în perioada 1793- 1803. Potrivit tradiţiei, la finalul slujbei de Înviere, măicuţele de la Vorona pregătesc gustări pentru toţi credincioşii veniţi din alte localităţi.

''După ce se sfinţesc pasca, ouăle şi cozonacul după tradiţii, pentru cei care vin de la distanţă se oferă o gustare de Paşte cu un ou roşu', a declarat, maica Teofana, citată de Agerpres.

La doar doi kilometri de Mănăstirea Vorona se află Sihăstria Vorona, o mănăstire de călugări unde şi-a început viaţa monahală fostul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Teoctist. Mănăstirea atrage credincioşii şi prin faptul că aici se află racla cu moaştele Sfântului Cuvios Onufrie, care este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 9 septembrie.

''La noi vin toţi cei care doresc linişte în noaptea de Înviere şi vor să se reculeagă la racla Sfântului Cuvios Onufrie', a afirmat stareţul mănăstirii, părintele Ghedeon Huţanaşu.

Biserica mănăstirii Sihăstria Voronei a fost construită la îndemnul domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, în perioada 11 septembrie 1858- 25 martie 1861, având ctitori un grup de şase călugări, în frunte cu monahii Ioanichie şi Mardarie, veniţi de la schitul Cozancea.

Fostul Patriarh Teoctist a intrat în monahism în anul 1928, în Duminica Tomei (a doua duminică după Paşti), ca frate la Schitul Sihăstria Voronei, care aparţinea atunci de Mănăstirea Vorona.

Mănăstirea Popăuţi, ridicată în 1496 de domnitorul Ştefan cel Mare, situată la periferia municipiului Botoşani, atrage peste 1.000 de creştini din reşedinţa de judeţ şi din localităţile limitrofe.

De asemenea, căutată este şi mănăstirea Zosin, situată la circa 15 kilometri de Botoşani, pe drumul european care face legătura între Botoşani şi Iaşi. Aici slujba are loc în biserica nouă, ridicată în urmă cu câţiva ani de călugării mănăstirii, în frunte cu stareţul Teodosie Pleşca.

Alături de mănăstiri, bisericile din cartierele municipiului Botoşani, dar şi cele din fiecare localitate în parte sunt la fel de căutate pentru noaptea de Înviere.

''Există obiceiul ca oamenii, credincioşii, să meargă la bisericile de care aparţin. Cei care au timp şi disponibilitate aleg mănăstirile, însă şi într-o parte şi în cealaltă slujba de Înviere are aceeaşi importanţă', a precizat protopopul de Botoşani, preotul Lucian Leonte.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ