Care sunt ţările cu cel mai bun sistem de sănătate din LUME

| 19 mar, 2014

Franța ocupă locul întâi la nivel global în ceea ce privește calitatea serviciilor de îngrijire a sănătății și a gradului de accesibilitate, potrivit raportului Global Retirement Index din 2014, publicat de International Living. Această concluzie este împărtășită și de experții de la Organizația Mondială a Sănătății.

În ciuda faptului că Franța este cunoscută pentru consumul mare de produse din tutun, alcool și „diete bogate în carne și smântână", numărul centenarilor s-a dublat în ultima decadă, depășind 15.000 de persoane. De asemenea, speranța de viață este estimată la 77 de ani pentru bărbați și 84 de ani pentru femei (spre deosebire de România unde este evaluată la 70 de ani pentru bărbați și 77 de ani pentru femei).

Asigurarea de sănătate, de care beneficiază persoanele care plătesc contribuții către sistemul de Securitate Socială, acoperă circa 70% din cheltuielile pacientului, diferența fiind suportată de beneficiarul serviciului. În cazul afecțiunilor grave, asigurarea obligatorie poate acoperi până la 100% din cheltuieli. Franța are însă și un sistem privat de asigurare prin care este acoperit „în general, tratamentul din spital, dar în unele planuri trebuie să îți plătești tu costurile vizitei la doctor. Alte planuri presupun rambursarea a circa 75% din onorariul medicului".

De asemenea, în Franța pacienții care suferă de o boală minoră nu trebuie să meargă neapărat la medic. Ei pot apela la personalul din farmacii, care este foarte bine instruit timp de mulți ani.

Topul este completat, pe a doua poziție, de Uruguay. Aici, lipsa banilor nu este o problemă care să îi împiedice pe locuitori să primească îngrijirea medicală de care au nevoie. „Pe lângă opțiunile private (de asigurare de sănătate), există un sistem gratuit de sănătate publică, care oferă o siguranță socială în orașe și se asigură că și regiunile rurale ale țării beneficiază de îngrijire medicală", scriu autorii raportului.

Locul al treilea este ocupat de Malaezia, unde „expertiza medicală este similară sau mai bună decât în cele mai multe țări vestice". Prețurile serviciilor medicale de aici sunt printre cele mai accesibile din lume, iar calitatea îngrijirii este printre cele mai ridicate.

Pe locurile patru și cinci se află Costa Rica, respectiv Mexic, scrie Medical Daily, potrivit semneletimpului.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ