Schimbări majore în sistemul de Sănătate. Ce îi așteaptă pe pacienți

| 14 oct, 2013

Guvernul vrea să implementeze noul pachet de servicii medicale de bază începând cu 1 februarie 2004. Intenţia a fost făcută publică de ministrul Sănătăţii, care a subliniat necesitatea unei asemenea măsuri. Eugen Nicolăescu afirmă că are sprijinul premierului şi al celorlalţi colegi din Guvern, iar în cazul unui insucces îşi va prezenta demisia.

Nicolăescu urmăreşte o reformă substanţială, nu simple nuanţări, scopul final: îmbunătăţirea accesului pacienţilor asiguraţi la servicii medicale de calitate.

Ministrul a divulgat priorităţile sistemului sanitar începând cu 2014. Un rol central li se acordă medicilor de familie care vor tria pacienţii, se doreşte astfel decongestionarea unităţilor de primire urgenţe precum şi o mai bună gestionare a fondurilor. În prezent, Casa de Sănătate decontează în medie un serviciu medical cu 1.800 de lei/pacient - în spital, iar în prespital cu maxim o sută de lei.

Practic, prin introducerea pachetului de bază, va exista un pachet de servicii medicale pentru pacienţii asiguraţi şi unul pentru cei neasiguraţi, care cuprinde mai puţine componente. Eugen Nicolăescu este convins că această măsură va diminua corupţia din spitale - românii se vor abţine să mai dea obişnuitul ciubuc dacă îşi cunosc bine drepturile. În premieră, statul scrie negru pe alb serviciile care le poate asigura pentru contribuţiile la asigurările sociale de sănătate.

De asemenea, bolnavii cronici vor fi subvenţionaţi exclusiv de la bugetul statului. Toţi pacienţii vor avea ataşat un pachet, care se referă la programele naţionale de sănătate, cum ar fi cel pentru cancer, diabet, HIV SIDA, boli rare, tuberculoză. Hotărârea include şi cele două milioane de “neasiguraţi”, care beneficiază în prezent doar de servicii de urgenţă.

Pacienţii cu vârsta între 18 şi 30 de ani vor fi obligaţi cel puţin o dată la trei ani la un control medical de prevenție asigurat de medicul de familie. Peste 40 de ani, controlul preventiv se face anual. În ambele cazuri, dacă sunt riscuri, se intră într-un program atent de monitorizare, fără costuri suplimentare. Şeful din Sănătate a arătat că nu există sancţiuni pentru cei care refuză consultul, însă nu ascunde că se gândeşte la astfel de măsuri care să aibă darul de a conştientiza pacienţii.

Salutară este şi decizia creării unor centre de permanență în localităţile rurale şi oraşele mici. Aceste centre vor asigura o legătură continuă cu Serviciul de Ambulanță, în cazul urgenţelor, şi vor dirija bolnavii spre medicul de familie sau doctorii spre pacienţii, în restul situaţiilor.

Neîndoielnic, planul Executivului este unul ambiţios, însă sunt toate şansele ca lucrurile să se urnească relative greu într-un sistem marcat până mai ieri de scandaluri, dar şi de prezenţa unor personaje cel puţin dubioase. Celebru este cazul fostului preşedinte CNAS, Lucian Duţă. Potrivit Corpului de Control al Guvernului în timpul mandatului lui Duţă s-a înregistrat pagube de 1,2 milioane euro, dosarul fiind astăzi pe masa procurorilor DNA. Aplicarea unui pachet de bază la 15 ani de la apariţia asigurărilor sociale de sănătate poate cântări serios la următoarele alegeri și constituie o bilă albă pentru actualul Cabinet.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 oct, 2013
denisa
istorie
2004 - vorbim probabil despre istoria sistemului de sanatate......

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ