Ce conţine pachetul de asigurare medicală 2014

| 18 noi, 2013

În programul de asigurăre medicală obligatorie vor fi incluse operaţiile minim invazive şi alte proceduri făcute cu echipamente noi.

Proceduri de radiologie intervenţională şi injecţii cu analgezice „ghidate“ cu ajutorul tomografului computerizat; tratarea fibromiomului uterin şi a hemoragiilor prin blocarea vaselor sanguine afectate; operaţii de urologie minim invazive şi intervenţii chirurgicale laparoscopice.

Acestea sunt câteva dintre noile proceduri cu care ar putea fi completat programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, de anul viitor.

„Vor fi incluse în programul unic din 2014 serviciile moderne de diagnosticare, fiindcă anul acesta au fost achiziţionate multe echipamente moderne, iar oamenii trebuie să beneficieze de ele“, spune ofiţerul de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Lilia Onea. „Procedurile de diagnosticare intervenţională şi operaţiile minim invazive sunt prioritare pentru noul pachet oferit de CNAM. În decembrie vom şti sigur care vor fi aceste servicii“, susţine şi Andrei Matei, şeful Direcţiei Buget, Finanţe şi Asigurări din cadrul Ministerului Sănătăţii. Funcţionarul adaugă că, deşi contribuţia cumulată a angajatorilor şi a salariaţilor va creşte, anul viitor, de la 7 la 8%, volumul procedurilor suportate de CNAM raportat la serviciile oferite prin noul program unic rămâne sub semnul întrebării. „Poliţa de asigurare va costa 4.056 de lei, în loc de 3.318 lei cât e acum. Prin această majorare vom putea acoperi o varietate mai mare de intervenţii, însă nu ştim câte asemenea proceduri vor putea fi asigurate“, explică Matei.

TRATAMENTE PENTRU COPIII CU RISC DE MALFORMAŢII

Potrivit expertului Ghenadie Ţurcanu, de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, una dintre priorităţile care ar trebui luate în calcul de responsabilii de la Ministerul Sănătăţii şi cei de la CNAM constă în diagnosticarea şi tratarea copiilor de până la trei ani, care riscă să sufere diverse handicapuri. „Circa 30.000 de copii născuţi în ultimii ani, în Moldova, au devieri în dezvoltare. Aceşti copii au nevoie de serviciile unor medici, psilologi, logopezi şi asistenţi sociali, asigurate de CNAM, astfel încât dizabilităţile să fie înlăturate sau măcar minimalizate. Când vor ajunge la maturitate, ei vor putea munci, îşi vor putea întemeia familii şi nu vor risca să fie întreţinuţi de stat”, susţine Ţurcanu, adăugând că din 38.000 de copii, câţi se nasc anual, 10% au nevoie de astfel de intervenţii.

DOCTORII MAI ACCESIBILE PENTRU HIPERTENSIVI

Specialistul mai recomandă extinderea portofoliului de medicamente compensate, dar şi creşterea contribuţiei statului la unele preparate farmaceutice. „În cazul medicamentelor contra bolilor hipertensive cota de compensare e de 50%, dar poate fi mărită la 90%. Beneficiarii acestor tratamente au nevoie de medicamente toată viaţa, pentru a menţine nivelul tensiunii arteriale în parametrii recomandaţi de medic“, afirmă expertul.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ