Cât costă un kilogram de carne de miel înainte cu o săptămână de Paști

| 11 apr, 2014

Mieii româneşti nu vor lipsi nici în acest an de pe piaţă, în preajma Sărbătorilor Pascale, ciobanii mizând pe sacrificarea a 2,5 milioane de capete şi pe preţuri cel puţin similare cu cele de anul trecut, respectiv între 10-12 lei kg în viu şi între 20 şi 25 de lei/kg pentru carnea în carcasă.

"Cred că în acest an se vor sacrifica în jur de 2 - 2,5 milioane de miei, mai puţin decât anul trecut, pentru că lumea este tot mai săracă. Anul trecut au fost sacrificaţi în jur de 3 milioane de miei. Cine a cumpărat altă dată un miel, acum cumpără doar jumătate, iar cine lua jumătate, acum ia numai un sfert. Preţul la intern nu diferă faţă de anul trecut şi este între 10 şi 12 lei kilogramul în viu şi între 20 şi 25 de lei kilogramul la carnea în carcasă", a declarat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din România - Romovis, Ioan Câmpeanu, conform Agerpres.

Acesta a precizat că românii preferă mieii cu o greutate de 9 - 10 kg, cel mult 12 kg, în timp ce italienii cumpără miei cu o greutate mult mai mică, de numai 5-6 kg. În această perioadă, ciobanii români exportă doar în Grecia şi Italia, pentru că Turcia a rămas în continuare o piaţă blocată exporturilor de ovine româneşti, cu toate că, în ultimul an, au fost făcute eforturi la nivel guvernamental pentru deschiderea acestei pieţe.

'În Turcia nu vindem marfă, deocamdată, şi nici de tranzit nu putem vorbi, deşi discuţiile sunt destul de avansate, la nivel de prim-ministru, dar şi la Ministerul Agriculturii. Facem export doar la greci şi la italieni, cu un preţ similar celui de la intern. Estimăm că vom vinde în afară, în jur de 1 - 1,5 milioane de capete, în această perioadă, dar asta depinde numai de solicitări. Noi ieşim mai mult la export din toamnă, ceva în august, în septembrie şi octombrie, când animalele cresc în greutate, până la 40-50 de kilograme. E mai bine pentru noi, chiar dacă preţul este ceva mai mic decât acum, de numai 8-9 lei pe kilogram în viu, vom avea kilograme mai multe. Pe China, nici aici nu avem nimic concret. Suntem doar în discuţii pentru export de lână, să facem o fabrică pentru spălare şi pregătirea lânii. Nu sunt pesimist, dar este posibil să ne-o ia turcii înainte, cum au luat-o an de an şi să or vândă ei la chinezi, că sunt mai buni comercianţi decât noi', a adăugat Câmpeanu.

Ciobanii afirmă că, în ultimul an, chiar dacă a fost o iarnă mai uşoară şi cheltuielile au fost puţin mai scăzute, subvenţia acordată de stat pe cap de animal s-a micşorat şi a fost introdus şi impozitul pe norma de venit.

'Chiar dacă a fost o iarnă mai uşoară decât altele, animale trebuiau furajate, pentru că, dacă nu le dai porumb şi nu le faci tratamente, nu ai mare câştig. A fost o reducere nesemnificativă a cheltuielilor, de circa 10% la furaje, în schimb, subvenţia a fost de 38,20 lei, în scădere faţă de anii trecuţi când era peste 40 de lei. Autorităţile spun că nu-i mare scăderea, dar pentru noi contează, pentru că au apărut şi impozitele', a mai adăugat reprezentantul crescătorilor de oi.

Efectivele de ovine se ridică în prezent la circa 10 milioane de capete, din care 9,2 milioane sunt declarate la APIA, afirmă şeful Romovis.

Potrivit datelor MADR, consumul actual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridică la circa 1,5 kg anual, în scădere faţă de anii trecuţi când se înregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor, iar producţia de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%.

În 2013, exportul de miei a ocupat un loc important în balanţa comercială a României, totalizând peste 17.700 tone şi încasări de peste 42 de milioane de euro.

Datele MADR arată că efectivele totale de ovine şi caprine la finele lunii ianuarie 2014 erau de peste 13,23 de milioane capete.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ