Cât de uşor este să te prefaci că suferi de o boală mintală?

| 28 oct, 2013

Într-un material realizat pentru BBC News, jurnalistul Sam Judah a analizat exemple recente de oameni care s-au prefăcut că au boli mintale – fie pentru a scăpa de răspundere pentru crimele atroce comise, fie pentru a demonstra natura mult prea ”poroasă” a ospiciilor. Nu i-a fost foarte uşor.

În ultimele câteva decenii, diagnosticele au devenit mai exacte, dar în trecut tehnicile erau mult mai rudimentare. Un experiment din anii '70 a scos la iveală mai multe probleme ale sistemului, scrie http://io9.com.

Psihologul David Rosenhan a rugat cinci oameni sănătoşi să pretindă că au halucinaţii şi să încerce să obţină acces în spitale psihiatrice din cinci state americane. Toţi au fost internaţi şi diagnosticaţi cu tulburări psihiatrice, moment în care au început să se comporte normal din nou. Încet, toţi şi-au negociat eliberarea din instituţii, cu singura condiţie de a recunoaşte că sunt bolnavi mintal, cei mai mulţi primind schizofrenia ca diagnostic oficial.

Auzind despre experiment, cei aparţinând personalului unui spital au fost convinşi că ei nu puteau fi păcăliţi atât de uşor. Aceştia l-au provocat pe Rosenhan să încerce din nou, garantând că vor depista orice subiect care se  prefăcea pe care l-ar fi trimis.

De-a lungul unei perioade de trei luni, spitalul a pretins că a depistat 41 de impostori şi încă 42 de suspecţi, dintr-un total de 193 de cazuri. Însă Rosenhan a mărturisit că nu trimisese nici măcar un singur ”pacient”.

Tag-uri: boală mintală
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ