Cât te costă să devii acţionar la Twitter şi câţi bani poţi să câştigi din acţiuni

| 07 noi, 2013

Twitter a atras 1,82 miliarde de dolari în cadrul ofertei publice iniţiale în urma căreia acţiunile companiei vor fi listate joi pe bursa de la New York.

Twitter a stabilit iniţial un interval de preţ de 17-20 dolari pentru oferta publică iniţială, pe care l-a majorat apoi la 23-25 dolari şi, în final, la 26 dolari per acţiune.

Acţiunile Twitter sunt astfel mai scumpe decât cele ale Facebook, având în vedere că valoarea de piaţă a celei mai mari reţele de socializare depăşeşte de 11,6 ori vânzările estimate pentru 2014.

Cum te poţi îmbogăţi din acţiunile la firmele-vedetă din IT

Cei care au fost inspiraţi şi au investit 1.000 de dolari în acţiunile Amazon la momentul listării companiei pe bursă, în urmă cu 16 ani, au ajuns în prezent să aibă în conturi 239.000 de dolari.

Este cea mai bună afacere pe care investitorii o puteau face încazul firmelor vedetă din domeniul tehnologiei, potrivit unei analize realizate de Business Insider. Preţul unei acţiuni Amazon a sărit de la 18 dolari în momentul listării la 358 dolari.

Dacă investeai 1.000 de dolari în acţiunile eBay în ziua ofertei publice iniţiale, aceste acţiuni ar fi valorat 70.000 de dolari în prezent.

Şi acţiunile Yahoo au avut o explozie de preţ de la momentul lansării pe bursă până azi: cei 1.000 de dolari investiţi atunci ar fi adus 60.000 de dolari azi.

O investiţie de 1.000 de dolari în acţiunile Google ar fi adus azi o sumă netă de 12.000 dolari, iar la LinkedIn 5.000 dolari.

Chiar şi acţiunile Facebook, care au început aventura pe bursă cu o scădere dramatică de preţ, au recuperat între timp pierderile şi sunt cotate cu 30% peste preţul din ziua listării. Cei care au riscat 1.000 de dolari în urmă cu un an, au în prezent 1.300 de dolari, iar acţiunile Facebook continuă să crească.

Totul despre listarea Twitter

Compania a plasat miercuri 70 milioane de acţiuni la 26 de dolari pe unitate, după ce a majorat în două rânduri preţul ţintă pe fondul cererii solide din partea investitorilor, potrivit Mediafax.

Capitalizarea de piaţă a companiei este echivalentă cu de 12,4 ori vânzările estimate pentru anul viitor, de 1,14 miliarde de dolari, potrivit estimărilor analiştilor.

Twitter va debuta joi pe bursa de la New York.

Directorul geneal al Twitter, Dick Costolo, a îndreptat atenţia investitorilor către creşterea rapidă a veniturilor, care au urcat de peste două ori în fiecare an. Compania nu a trecut însă pe profit şi nu a prezentat niciun plan care vizează un rezultat financiar pozitiv.

Prin suma atrasă, de 1,82 miliarde de dolari, Twitter a reuşit a treia mare listare din industria IT după cele ale Facebook şi Google. Facebook a atras anul trecut 16 miliarde de dolari înainte de exercitarea opţiunilor de suprasubscriere de către investitori, iar Google a obţinut 1,9 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială derulată în 2004 la New York.

Oferta Twitter a fost coordonată de Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan Chase.

Twitter a înregistrat pierderi de 64,6 milioane de dolari în trimestrul al treilea, faţă de 21,6 milioane de dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut. Majoritatea analiştilor anticipează că nu va trece pe profit până în 2015.

Compania a avut venituri de 534,5 milioane de dolari în perioada octombrie 2012 - septembrie 2013, însă creşterea numărului de utilizatori a încetinit la 39% în perioada analizată, faţă de plus 65% în anul anterior. Twitter avea la 30 septembrie 231,7 milioane de utilizatori activi cel puţin odată pe lună.

Twitter încearcă să sublinieze rata mare de utilizare a serviciilor companiei de pe smartphone-uri şi tablete. Aproximativ trei sferturi dintre utilizatori au accesat în trimestrul al treilea reţeaua de pe gadget-uri mobile, faţă de 69% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dispozitivele mobile generează peste 70% din veniturile din publicitate ale companiei, proporţie mai ridicată decât în cazul Facebook.

Fondurile obţinute prin listarea la bursă vor fi utilizate pentru consolidarea afacerilor Twitter în afara Statelor Unite. Deşi 77% dintre utilizatorii reţelei nu sunt americani, veniturile din afara SUA reprezintă doar 26% din afacerile companiei.

Tag-uri: acţiuni, bursa, Twitter
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ