Cătălin Tolontan DESFIINŢEAZĂ ajutorul de stat pentru media: Este un jaf în derulare

| 16 iun, 10:26

Jurnalistul Cătălin Tolontan consideră că ajutorul de stat pentru televiziune este un jaf în derulare. Şeful Gazetei Sporturilor spune că această iniţiativă pare, mai degrabă, o măsură împotriva companiilor de cablu decît în favoarea media, așa cum se revendică ea.

Biroul Român de Audit Transmedia, organizația de măsurare a audienței pentru presa scrisă și internet, a emis un comunicat prin care susține măsura guvernului de a oferi un ajutor de stat bănesc televiziunilor și radiourilor și cere ca același lucru să se întîmple și pentru ziare și siteuri.

"Ca jurnalist, sînt uimit în fața acestei atitudini. Mi se pare ca și cum aș cere să fiu parte a unui jaf în derulare. Vezi că cineva pradă un poștalion în pădure și-ți ceri și tu partea.

Citeşte şi:  BRAT: Ajutorul de stat trebuie să se îndrepte către TV, radio, presă scrisă și online

De ce spun acest lucru? Inițiativa acestui ajutor de stat a pornit prin ideea unui membru al CNA de a lua bani de la companiile de cablu și a le da televiziunilor. Companiile de telecomunicații au protestat, atrăgînd atenția că li se iau banii fără a fi măcar consultate.

Li s-a răspuns să nu-și facă probleme pentru că, de fapt, lor li se va scădea TVA-ul și, pe total, nu vor pierde nimic. Tradus pentru cetățenii români: voi sînteți cei care veți plăti", spune Cătălin Tolontan .

Valentin Jucan, membrul CNA care a avut ideea finanțării televiziunilor, este un om care avea în PMP și în grupul din jurul Elenei Udrea principalii susținători. Dar vremurile s-au schimbat și Jucan și-a găsit acum o vecinătate de idei în omul de afaceri Arpad Paszkany.

Dacă privim inițiativa lui, nu știm cine va cîștiga, dar știm cine va pierde: cabliștii. Pare, mai degrabă, o măsură împotriva companiilor de cablu decît în favoarea media, așa cum se revendică ea.

Genul acesta de inițiative nu fac, de fapt, decît rău jurnalismului.

A mai fost una, lansată de deputatul Tudor Ciuhodaru exact anul trecut. Acum se cer 5% de la cabliști, atunci se propunea 2% de la stat pentru presa de investigație.

Am scris atunci că jurnaliștii de investigație nu sînt recuperatori ca să fie recompensați în funcție de banii pe care statul îi redobîndește. Am mai scris că a face asta poate deforma sensul meseriei, pentru că treaba noastră e să informăm publicul, nu să așteptăm precum pariorii ca un proces să se încheie favorabil statului și să ne luăm partea.

Din fericire, chestiunea cu 2% a căzut. Acum, văd că se insistă cu cea legată de 5% din banii cabliștilor în favoarea televiziunilor.

Există oameni care spun că se întîmplă asta pentru că televiziunile, în primul rînd cele de știri, vor fi astfel recompensate pentru că-i promovează mereu și mereu pe aceiași politicieni.

Citește și:  AJUTOR DE STAT! Guvernul finanţează producţia şi difuzarea de emisiuni de informare, educare şi culturale


Cred că explicația nu e departe de adevăr. Televiziunile noastre, de la Antena 3 la B1 TV și de la Realitatea la România TV, fiecare cu partizanatul și interesele sale, întrețin în bună măsură o agendă virtuală a politicii, ruptă de agenda reală a intereselor oamenilor.

Oamenii de la putere sau din opoziție se fac uneori că dirijează o lume care e de fapt plăsmuită și are un efect minim pozitiv în viața cetățeanului. Ca să întreții ficțiunea, ai nevoie de imaginea proiectată pe micul ecran.

Dar să ni se mai ceară să și finanțăm această iluzie otrăvitoare mi se pare deja prea mult. Iar ca presa scrisă să intre și ea în horă, și acest lucru mi se pare ilogic și nerealist.

Dacă statul vrea cu adevărat să sprijine industria media, care e una de utilitate publică, are mijloace de a o face. Dar nu cu bani de la alții sau direct de la buget. Pentru că asta va stîrni și suspiciunea publicului și cearta celor care împart prada. Ceea ce, deja, a început", conchide Cătălin Tolontan.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ