Cazanciuc: Anunţăm joi rezultatele pentru judecătorul CEDO

| 12 iun, 2013

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri seară, că se vor anunţa joi rezultatele selecţiei pentru funcţia de judecător la CEDO în cadrul căreia au fost audiaţi cinci candidaţi, iar oricare va fi ales de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei,  România se va prezenta mai mult decât onorabil.

El a amintit că iniţial s-au înscris în cadrul procedurii şapte persoane, însă două s-au retras.

"Au fost cinci audiaţi, mâine vom anunţa candidaţii şi public rezultatele selecţiei. Este procedura legală care cere, în urma audierilor, trei nume pentru a fi prezentate Guvernului. (...) A fost extrem de interesantă profesional audierea de astăzi. Spre satisfacţia noastră toţi s-au prezentat destul de bine. O bază de selecţie cred serioasă. (...) Sigur, în final, unul singur va fi ales şi nu de către România, dar oricare va fi ales ne prezentăm cu siguranţă mai mult decât onorabil şi poate să facă faţă fără niciun fel de emoţie oricărui interviu în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei", a afirmat ministrul.

Robert Cazanciuc a explicat că fiecare stat desemnează un judecător la CEDO, însă ulterior numirii el nu va fi reprezentantul României în sensul că promovează interesele statului român, ci va deveni independent, parte a unui mecanism destul de bine pus la punct, cu un mandat de şase ani.

Referitor la faptul că voci din sistem ar fi afirmat că oameni cu potenţial s-ar fi retras după ce s-a vehiculat ca sigură câştigarea acestei funcţii de către Iulia Motoc, judecător CCR, ministrul Justiţiei a subliniat că e foarte greu să se vorbească de 'dat ca sigur' pentru că acest lucru se poate spune doar după interviul în cadrul APCE.

"Noi nu facem altceva decât să propunem o listă de trei nume. Fiecare dintre cei trei are propria şansă în funcţie de prestaţia în faţa Adunării Parlamentare. Nu noi decidem cine va fi judecătorul României la CEDO. Nu România decide acest lucru. România propune trei candidaţi plus un nume de rezervă din care va fi selectat în final cel care va reprezenta România la CEDO", a explicat Cazanciuc.

Întrebat despre faptul că în cazul în care va fi aleasă Iulia Motoc s-ar putea spune că a fost un aranjament, ministrul a menţionat că este aproape imposibil să creadă cineva în mod serios că România poate determina ca Adunarea Parlamentară să decidă un anumit nume.

"Dacă va fi Iulia Motoc înseamnă că este cea care s-a prezentat cel mai bine la audieri", a completat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ