Cazanciuc: Raportul MCV va fi dat publicităţii la începutul anului şi sper să cuprindă progresele din justiţie

| 08 dec, 2014

Experţii Comisiei Europene se află în Bucureşti pentru o misiune de trei zile de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

'Credem că România şi-a internalizat filosofia MCV. Sperăm ca raportul ce va fi dat publicităţii la începutul anului 2015 să evidenţieze progresele înregistrate de România şi continuarea trendului ascendent din justiţie. Din dialogul cu omologi din alte state membre UE am constatat că problemele specifice sistemului judiciar din România sunt comune şi altor state. Ne dorim ca experienţa acumulată în cadrul MCV să fie valorificată de noua Comisie Europeană în mecanismele orizontale iniţiate la nivelul Uniunii', a declarat ministrul Justiţiei în cadrul reuniunii cu delegaţia MCV.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte referitoare la: implementarea noilor coduri şi demararea activităţii comisiei interministeriale de monitorizare a implementării noilor coduri; finalizarea etapei dezbaterii publice cu privire la proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar şi calendarul preconizat pentru aprobarea Strategiei şi planului de acţiuni; continuarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie; recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni; resursele alocate sistemului judiciar, inclusiv prognozele pentru anul 2015 în ce priveşte investiţiile în infrastructura fizică a instanţelor; gradul de încredere al cetăţeanului în actul de justiţie.

Prezenta misiune de evaluare este cea de a treia derulată de Comisia Europeană în România pe parcursul anului curent, după cele din aprilie şi septembrie.

Pe parcursul vizitei, menţionează MJ, echipa de evaluare va avea întrevederi şi cu reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi cu Avocatul Poporului.

Potrivit unor surse judiciare, oficialii europeni vor avea întâlniri luni cu reprezentanţi ai Parchetului General, Consiliului Naţional de Integritate, Agenţiei Naţionale de Integritate şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, marţi - cu Avocatul Poporului, membri ai Parlamentului, reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Inspecţiei Judiciare şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi miercuri - ai Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.


Printre temele care vor fi abordate de experţii CE cu oficialii români se află: experienţa în primul an de intrare în vigoare a Codului penal şi a Codului de procedură penală şi probleme care trebuie rezolvate, obstacole cu privire la urmărirea penală, ridicarea imunităţii, provocări cu privire la urmărirea penală în cauzele complexe de corupţie, combaterea corupţiei la nivel local şi regional, menţinerea independenţei ANI, starea actuală a anchetelor şi practicii instanţelor cu privire la incompatibilităţi, conflicte de interese, hotărâri cu privire la investigarea averilor, cadrul legal privind integritatea şi punerea în executare a hotărârilor privind incompatibilitatea, corupţia în sistemul judiciar, propuneri legislative curente (modificarea Codului penal), cererile de începere a urmăririi penale, desfăşurarea anchetelor şi arestul preventiv al membrilor Parlamentului, deciziile CCR şi acceptarea acestora de către Parlament, Guvern, sistemul judiciar şi instituţiile statului.

Alte aspecte care ar putea fi discutate în cadrul misiunii de evaluare se referă la procedurile disciplinare în cazul magistraţilor şi cele referitoare la apărarea independenţei, unificarea practicii judiciare, iniţiative curente privind reforma sistemului judiciar, măsurile şi acţiunile întreprinse de CSM cu privire la eficienţa şi încrederea publicului în sistemul judiciar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ