Kovesi i-a scris lui Cazanciuc. Şefa DNA susţine modificarea dispoziţiilor referitoare la controlul judiciar

| 05 dec, 2014

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a transmis o scrisoare ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în care susţine necesitatea unei intervenţii legislative urgente care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune şi să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura şi durata maximă pentru care pot fi prelungite.

'În opinia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile şi prelungit succesiv pentru aceeaşi perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depăşească doi ani', se arată într-un comunicat al DNA remis vineri AGERPRES.

Demersul are loc ca urmare a faptului că, la data de 4 decembrie 2014, Curtea Constituţională a României a constatat neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 211 - 217 din Codul de procedură penală care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi controlului judiciar pe cauţiune, întrucât nu prevăd durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri.

În scrisoarea transmisă ministrului Justiţiei, Kovesi notează că adoptarea recentei decizii poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

'Astfel, există riscul că inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal. Având în vedere că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie există mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave şi care beneficiază de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea în rândul publicului impresia că inacţiunea autorităţilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală', se mai arată în comunicat.

Procurorul şef al DNA apreciază că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, având în vedere că prin acest act normativ se urmăreşte reglementarea unei măsuri preventive deja existente, în scopul de a proteja drepturile fundamentale ale persoanelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 dec, 2014
George
Ordonan'a de urgenţă...
Reacţia Codruţei este foarte promptă şi utilă! În 4 decembrie CCR a desfiinţat acţiunea măsurilor de control judiciar asupra celor anchetaţi penal etc., pe motiv că prevederile Codul Penal NU SPECIFICĂ DURATA MAXIMĂ a acestor măsuri.

Decizia nu operează decât din momentul publicării ei în M.Oficial (care ar putea avea loc mâine, peste o zi sau peste câteva ore!). Practic, Kovesi solicită o Ordonanţă de Urgenţă care să restabilească ÎNAINTE de această publicare puterea de acţiune a legii în privinţa controlului judiciar, pentru ca urmăriţii penal şi suspecţii de infracţiuni (cu control judicar acum suspendat) să nu distrugă probe, să nu influenţeze martorii sau se evapore peste hotare sau aiurea, din pricina UNUI VID LEGISLATIV temporar... Bravo Kovesi!

Proşti au fost cei care NU S-AU GÂNDIT DIN TIMP să introducă specificaţia duratei maxime... Sau au făcut-o tocmai intenţionat, că măsura să poată fi anulată pe motive de neconstituţionalitate şi, "între ferestre", să scape cine poate ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ