STENOGRAME: Bîgiu: Cum a dat? Consilier:Într-o sticlă de whisky. Nu i-am numărat, mi-a zis că sunt 50.000

| 08 dec, 2014

Mita pentru preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a fost primită de consilierul judeţean Ionuţ Piţigoi într-o cutie de whisky în care se afla suma de 50.000 lei, iar ulterior acesta s-a întâlnit cu Cristinel Bîgiu, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă a şefului CJ.

"Astfel, la aceeaşi dată (n.r. - 6 decembrie), în jurul orei 13,30, suspectul Piţigoi Ionuţ, având asupra sa cutia de whisky în care se afla, de această dată, suma de 50 mii lei, s-a întâlnit cu inculpatul Bîgiu Cristinel, la adresa situată în municipiul Buzău, strada Caraiman (...), prilej cu care l-a informat pe preşedintele Consiliului Judeţean cu privire la faptul că a primit de la Dragoş Cojocea suma de 50 mii lei şi l-a întrebat cu privire la destinaţia acestor sume. Cristinel Bîgiu i-a transmis suspectului Piţigoi să păstreze banii la el, să-i dea finului său, inculpatului Florin Colgiu, suma de 6.000 lei, să-şi oprească, pentru propriile nevoi, suma de 5.000 lei, iar restul banilor să-i ţină asupra sa până când Bîgiu o să dispună cu privire la destinaţia sumei de bani rămase', se precizează în documentul obţinut de AGERPRES.

Relevant în acest sens este dialogul ambiental purtat între Piţigoi şi Bîgiu, înregistrat în baza mandatului de supraveghere tehnică emis de Curtea de Apel Bucureşti:

'Piţigoi: Mi-am uitat geaca ieri. Aseară, asta maron!

Bîgiu: Asta!

Piţigoi: M-am întâlnit şi cu Dragoş Cojocea mai devreme şi mi-a dat ci... Cum? Cinci!

Bîgiu: Hai!

Piţigoi: Gata, am fugit.

Bîgiu: A pronunţat vreun nume, ceva?

Piţigoi: Nu, mi-a zis doar că îmi dă cadou de... aşa şi aşa. Mi-a zis că... Nu, a zis că pentru şefu' nostru.

Bîgiu: Vezi că există... vezi, nu scoate un cuvânt.

Piţigoi: Nu ştiu! Nu ştiu, m-am întâlnit cu el mai devreme.

Bîgiu: Cum a dat?


Piţigoi: Într-o sticlă de whisky.

Bîgiu: A, şi a pronunţat el cinci sau d-ale lui.

Piţigoi: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci de mii.

Bîgiu: Nu număratul. În ce context?

Piţigoi: Îm?

Bîgiu: În ce context?

Piţigoi: Niciun context, nu.

Bîgiu: A, da' a spus cincizeci sau nu ştiu ce?

Piţigoi: Da, da, da!

Bîgiu: Putea să fie ceva grav?

Piţigoi: Sper că nu, adică, nu cred.

Bîgiu: Eu d-asta ţi-am zis să....

Piţigoi: Cred că nu. (...)'.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte CJ Buzău, i-a solicitat lui Dragoş Cojocea, director executiv al Direcţiei de dezvoltare regională din cadrul Consiliului Judeţean, efectuarea de demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea în trei componente astfel încât să fie posibilă evitarea procedurii de licitaţie publică), identificarea unor firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi întocmirea lor efectivă.


Anchetatorii au reţinut că, după efectuarea acestor proiecte şi aprobarea plăţilor de către Bîgiu, era stabilit ca Dragoş Cojocea să remită, sub formă de mită, preşedintelui CJ jumătate din suma achitată, respectiv 200.000 lei, bani pe care urma să-i recupereze de la firmele care figurau în mod fals ca executanţii celor trei proiecte.

Procurorii au reţinut că, în decembrie 2013, Cojocea i-a remis, sub formă de mită, aproximativ 70.000 lei lui Cristinel Bîgiu, jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130.000 lei plus TVA, sumă ce fusese virată firmei A.D.I.C.A. Călăraşi, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T.

Dragoş Cojocea a primit suma de la reprezentantul legal al firmei Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (A.D.I.C.A. Călăraşi), Gabriela Camelia Bădică, iar ulterior a fost remisă şefului CJ Buzău în parcarea unui supermarket, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu.

'Ulterior, în august 2014, Cristinel Bîgiu l-a însărcinat pe Cojocea să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă A.D.I.C.A. Călăraşi, urmând să-i fie remis, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 lei noi. În 4 decembrie, Bîgiu i-a solicitat, în mod expres, martorului Cojocea să-i remită până cel mai târziu la 8 decembrie 50.000 lei, indicându-i ca persoană intermediară care urma să primească suma de bani în numele preşedintelui CJ pe consilierul judeţean Ionuţ Piţigoi, persoană de încredere a numitului Bîgiu', se arată în referatul DNA.

În 6 decembrie, conform anchetatorilor, Dragoş Cojocea i-a remis consilierului judeţean, în parcarea Restaurantului 'Crâng' din municipiul Buzău, suma de 20.000 lei, pentru care acesta, la rândul său, să o remită mai departe, sub titlu de mită, lui Cristinel Bîgiu.

În document se mai precizează că, în aceeaşi zi, Ionuţ Piţigoi i-a remis, în parcarea din faţa blocului unde-şi are domiciliul şeful CJ, suma de 50.000 lei lui Bîgiu, ocazie cu care i-a indicat maniera în care urmau a fi distribuiţi, respectiv 6.500 lei să fie remisă finului Florin Colgiu, iar restul de 43.500 lei să fie păstrată la dispoziţia lui de către consilierul judeţean.

Situaţia descrisă anterior rezultă, potrivit procurorilor anticorupţie, şi din convorbirea redată:

'Piţigoi: Hai să trăieşti, La Mulţi Ani!

Cojocea: La Mulţi Ani!

Piţigoi: Ce faci, mă?

Cojocea: Nu mi-ai zis bă, că eşti şi Nicu şi eu te ştiam de Ionuţ. Bă!

Piţigoi: Ă!

Cojocea: Ţi-am luat şi eu un cadou din partea mea.

Piţigoi: Mulţam! Am înţeles.

Cojocea: Nu ştiu dacă-ţi place marca asta?

Piţigoi: Am înţeles.

Cojocea: E bună? Da? Vezi tu acum... să nu te pună dracu' să tragi din ei că-l întreb luni pe şefu' dacă ai tras din...

Piţigoi: Bă, poate îţi dau doi pumni acuma (...)

Cojocea: Bă, vezi că...!

(...)

Piţigoi: Ce zici că faci?

Cojocea: Vezi ce faci! Ce dracu să fac?! Bine. N-am prea dormit azi noapte ...

Piţigoi: Păi, ce-ai făcut?

Cojocea:! Hai! Te pupă fratele tău, te pupă frate... Pa, te pup!'


Preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noaptea, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru luare de mită, în forma continuată.


Alături de el a fost reţinut şi Florin Colgiu, finul său şi preşedinte TNL Buzău, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată.


Cei doi sunt prezentaţi duminică la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Tag-uri: cristinel bigiu, DNA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ