Preşedintele CJ Buzău a fost arestat preventiv

| 08 dec, 2014

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis duminică seara arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită.

În acelaşi dosar, a fost arestat şi Florin Colgiu, finul şefului CJ Buzău şi preşedinte TNL Buzău, acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Cristinel Bîgiu a fost prins sâmbătă de procurorii DNA în timp ce primea mită, fiind ridicat şi adus la sediul DNA din Bucureşti.

'În perioada decembrie 2013 - decembrie 2014, inculpatul Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400 mii lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele. Urma ca după întocmirea acestor proiecte şi aprobarea plăţilor de către Bîgiu, directorul respectiv să remită, sub formă de mită, preşedintelui CJ, jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200 mii lei. Banii respectivi directorul urma să-i recupereze de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţii celor trei proiecte', susţine DNA.

Procurorii mai spun că, în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, aproximativ 70 mii lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130 mii lei plus TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de acesta, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T.

Citeşte şi: STENOGRAME: Bîgiu: Cum a dat? Consilier:Într-o sticlă de whisky. Nu i-am numărat, mi-a zis că sunt 50.000

'Directorul, la rândul său, primise suma menţionată de la reprezentantul legal al firmei. Ulterior, în august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu să-i fie remisă, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50 mii lei. La 4 decembrie 2014, Bîgiu i-a solicitat, în mod expres, aceluiaşi director, să-i remită până cel mai târziu la 8 decembrie 2014 suma convenită de 50 mii lei, indicându-i ca intermediar o persoană de încredere a acestuia', au reţinut procurorii.

Sâmbătă, directorul i-a remis intermediarului indicat de şeful CJ Buzău o sumă de bani, pentru ca, la rândul său, să o dea acestuia.

'Tot la 6 decembrie, intermediarul i-a şi remis acestuia, în parcarea din faţa blocului unde îşi are domiciliul Bîgiu, suma de 50 mii lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director. Cristinel Bîgiu i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Florin Colgiu, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu, de către intermediar. În aceeaşi zi, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu, de la directorul respectiv', mai spune DNA.

Tag-uri: cristinel bigiu, DNA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ