CC: Articolul privind calcularea vechimii doar pentru magistraţii foşti avocaţi, neconstituţional

| 26 mar, 2014

Articolul din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor care prevede că luarea în calcul a vechimii, în situaţia numirii în funcţii de conducere, doar pentru magistraţii care au fost avocaţi este neconstituţional, a decis, miercuri, Curtea Constituţională (CC).

Surse din cadrul CC au precizat, pentru Mediafax, că doi magistraţi care doreau să fie promovaţi în funcţii de conducere au reclamat că articolul respectiv încalcă principiul egalităţii.

Odată cu decizia de miercuri a Curţii, pentru a candida la o funcţie de conducere din cadrul unei instanţe sau al unui parchet, un magistrat poate să fi exercitat anterior o altă profesie juridică, nu doar cea de avocat, perioada în care acesta a practicat-o fiind luată în calcul în calcularea vechimii.

Articolul declarat neconstituţional prevede că "la calcularea vechimii prevăzute la alin. (1) (pentru numirea în funcţii de conducere - n. red.) se ia în considerare şi perioada în care judecătorul sau procurorul a fost avocat".

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi aconstatat că dispoziţiile art. 50 alin.(2) din Legea nr.303∕ 2004 privind statutul judecătorilor şiprocurorilor sunt neconstituţionale în raport cu dispoziţiile art.16 din Constituţie", informează reprezentanţii CC.

Decizia CC este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ