CCR reia sâmbătă discuţiile privind revizuirea Constituţiei

| 14 feb, 2014

Curtea Constituţională va relua sâmbătă dimineaţă dezbaterile privind proiectul de revizuire a Legii fundamentale, după ce vineri judecătorii au analizat 52 de articole.

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost înregistrat pe 7 februarie la CCR, iar Curtea trebuie să se pronunţe până pe 17 februarie asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind modificarea Legii fundamentale.

Potrivit legii, înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţit/ă de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca în termen de 10 zile să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale.

Legea de funcţionare a CCR prevede că, la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, preşedintele Curţii numeşte un judecător-raportor şi stabileşte termenul de judecată.

Curtea se pronunţă asupra proiectului cu votul a două treimi din numărul judecătorilor, iar decizia se comunică celor care au iniţiat propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora.

Proiectul de lege sau propunerea legislativă se prezintă Parlamentului numai împreună cu decizia Curţii Constituţionale.

Legea mai prevede că în termen de cinci zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei CCR se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia.

În 4 februarie, Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat în unanimitate proiectul de modificare a Legii fundamentale.

Membrii comisiei au analizat observaţiile Consiliului Legislativ şi pe cele ale Comisiei de la Veneţia şi au adoptat mai multe amendamente.

Preşedintele comisiei, Crin Antonescu, a anunţat atunci că proiectul va fi trimis Guvernului, Curţii Constituţionale şi Comisiei de la Veneţia, după care va intra în dezbaterea Camerelor Parlamentului.

Comisia a decis că Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din funcţie, iar interceptările telefonice pot fi dispuse de judecătorul instanţei competente să judece fondul cauzei numai în cursul procesului penal. De asemenea, comisia a stabilit că Parlamentul poate fi dizolvat de preşedinte în cazul în care Legislativul nu a acordat votul de încredere pentru învestitura a trei guverne succesive şi că şeful statului nu este obligat să consulte Parlamentul pentru a cere poporului să-şi exprime voinţa prin referendum.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ