Ce a găsit Poliția în patru luni: 1.300 de arme deținute ilegal, 15 tone de substanțe periculoase

| 02 iun, 2013

Aproape 1.300 de arme deţinute ilegal şi circa 15 tone de substanţe periculoase au fost indisponibilizate de poliţişti pentru confiscare în primele patru luni ale anului.

Poliţia Română precizează duminică printr-un comunicat că oamenii legii au indisponibilizat în vederea confiscării 1.286 de arme de foc, 129.924 de cartuşe, 1.495,761 kilograme de substanţe toxice, 13.335,95 kilograme de produse de uz fito-sanitar şi 40,125 kilograme de mercur.

În primele patru luni ale anului poliţiştii structurilor teritoriale de arme, explozivi şi substanţe periculoase, sub coordonarea DAESP din IGPR, au constatat 2.564 de infracţiuni, fapte pentru comiterea cărora sunt cercetate 1.655 de persoane.

Din totalul persoanelor cercetate, 858 au fost depistate în flagrant, 37 dintre acestea fiind cercetate în stare de reţinere.

În cadrul acţiunilor pentru depistarea 'armelor ilegale', poliţiştii au constatat 1.056 de infracţiuni, 278 fiind fapte de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, iar 778 aspecte ce au vizat uzul ilegal de armă şi deţinerea fără drept de arme neletale supuse autorizării. Pentru scoaterea din circuitul ilegal a armelor şi muniţiilor oamenii legii au efectuat 140 de percheziţii domiciliare.

În ceea ce priveşte domeniul 'substanţelor toxice şi produselor de protecţia plantelor', poliţiştii au constatat 87 infracţiuni. Dintre acestea, 24 sunt de trafic de substanţe toxice, 30 reprezintă infracţiuni la Legea 360/2003 privind regimul substanţelor toxice şi 33 constituie infracţiuni la OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

În verificările efectuate referitor la 'explozivii de uz civil', poliţiştii au constatat 731 de infracţiuni, dintre acestea 97 au vizat nerespectarea regimului materiilor explozive, iar 634 încălcarea prevederilor referitoare la regimul materiilor explozive.

Poliţiştii au acţionat pentru combaterea braconajului cinegetic, astfel că în primele patru luni ale anului au fost constatate 477 de infracţiuni la regimul fondului cinegetic, fiind confiscate peste trei tone de carne de vânat.

Evenimentele produse în această perioadă nu au influenţat negativ ordinea şi siguranţă publică, majoritatea acestora fiind înregistrate ca urmare a utilizării necorespunzătoare a armelor, pe fondul necunoaşterii reglementărilor în domeniu.

Analiza indicatorilor statistici evidenţiază în continuare faptul că România nu reprezintă o piaţă ilegală pentru operaţiunile cu arme şi muniţii, faptele având un caracter izolat, cu manifestare simplă.

În acelaşi timp, infracţiunile de mare violenţă comise cu arme de foc continuă să înregistreze valori reduse, acest gen de fapte reprezentând 0,46% din totalul infracţiunilor de omor şi tâlhărie înregistrate în această perioadă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ