Ce ar putea negocia Iohannis cu Tőkes

| 05 noi, 2014

Klaus Iohannis are parte de susținerea unuia dintre cei mai controversați oameni politici din România. László Tőkes, “purtătorul de stindard” al autonomiei Ținutului Secuiesc, îl susține pe candidatul ACL în turul al II-lea al alegerilor și se declară convins că acesta “va rezolva idealurile poporului secui din Transilvania”.

Klaus Iohannis le-a transmis un mesaj de mulțumire liderilor maghiari László Tőkes și Szilágyi Zsolt, care și-au declarat recent susținerea pentru el în turul II al prezidențialelor. “Le mulțumesc domnilor Tőkés și Szilágyi pentru sprijin și încredere!”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa oficială de Facebook.

Iohannis a șters ulterior, însă, mesajul pentru cei doi lideri ai minorității maghiare. Acesta fusese publicat alături de imaginea lui Tőkés și Szilágyi, cu citatul pastorului reformat: “Suntem convinşi că domnul Klaus Iohannis, care este minoritar, va rezolva idealurile poporului secui din Transilvania!”.

Szilágyi Zsolt, candidat în turul I la Preşedinţia României din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), formaţiune foarte apropiată de Tőkés, a declarat că va vota şi în turul doi “pentru transilvanizarea României”. Szilágyi și Tőkes sunt de mult timp adepții unui “stat regionalizat, un stat federalizat român”, iar acum cei doi îl susțin pe Iohannis, convinși că acesta va împlini “idealurile poporului secui”.

László Tőkes a avut nenumărate poziții împotriva României ca stat național unitar, în mandatele sale în Parlamentul European, în calitatea de vicepreședinte al PE, funcție în care a fost numit cu sprijinul lui Traian Băsescu și al PDL, precum și în întreaga sa activitate politică.

În 2009, Tőkes punea semnul egal între Transnistria și Ținutul Secuiesc și susținea că ambele regiuni “ar merita un statut de autonomie teritorială”. În 2012, Tőkes afirma că “statul naţional unitar”, expresia din Articolul 1 al Constituției României, reprezintă “o noţiune exclusivistă şi jignitoare” pentru comunitatea maghiară.

Chiar și la începutul acestui an, după debutul conflictelor din estul Ucrainei, Tőkes a continuat linia retoricii separaționiste, afirmând că maghiarii din secuime “sunt pe cale, precum tătarii din Peninsula Crimeea, să devină o minoritate pe propriul teritoriu”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2014
ferenczy amila demeter
Ce ar putea negocia Iohannis cu Tőkes?

dar Ponta cu Vadim,Dan Diaconescu,Cioaba si ungurii?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ