Ce au adus României vizitele lui Victor Ponta în străinătate

| 11 iul, 2013

De la preluarea guvernării, dar mai ales de la instalarea cabinetului.

Ponta II, primul-ministru a întreprins un adevărat tur de forță în plan extern. Vizitele sale au vizat atât marile cancelarii ale Europei, cum sunt Germania, Italia, Austria sau Franța cât și țările din Asia Centrală – China , Kazahstan, Uzbekistan, sau Azerbaidjan. În total, în ultimele șase luni de zile, premierul Ponta a avut peste 30 de întâlniri la nivel înalt.

Bineînțeles însă că, în zona diplomației, aspectul cantitativ este unul cu totul secundar, fără aportul calitativ. Iar pentru a ne edifica asupra măsurii în care vizitele întreprinse de premier au adus beneficii concrete pentru România, este util să aruncăm o privire asupra marilor investiții străine în curs de realizare sau preconizate să înceapă în următoarea perioadă.

În tabloul acestor investiții se distinge, sub aspectul sumei vehiculate și a importanței pentru sistemul energetic național, investiția de un miliard de dolari a China Huadian Engineering pentru construirea unui nou grup energetic în cadrul Termocentralei de la Rovinari. Dar nu este singura investiție majoră pe care China o derulează în România. Recent, Huawei a anunțat că intenționează să investească 100 de milioane de dolari în țara noastră și să își mărească semnificativ numărul de angajați români, în contextul în care dorește ca România să devină centrul de mentenanță și servicii pentru întreaga Europă de Est. Acest anunț a fost făcut la doar câteva zile după ce premierul a vizitat China, unde a avut discuții inclusiv cu oficialii producătorului de echipamente de IT, dar și cu alte mari companii. Printre ele se numără și China Nuclear Electric, ai cărei reprezentanți vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă.

O altă investiție majoră legată de turneul asiatic întreprins recent de către premierul Victor Ponta este miliardul de dolari pe care KazMunaiGaz s-a angajat să îl aloce unui Fond de investiții în energie, la care statul român urmează să primească o participație de 20 de procente, fără a investi niciun ban. Tot KazMunaiGaz urmează să plătească României 200 de milioane de dolari în contul stingerii diferendului privind Rompetrol.

Tot în contextul turneului în țările Asiei Centrale, Victor Ponta a reușit să reaprindă interesul SOCAR (compania de gaze azeră) pentru Oltchim. Azerii au mai fost interesați și în 2009 de preluarea combinatului de la Vâlcea, dar afacerea a eșuat din pricina dezinteresului manifestat de guvernul de atunci de la București.

Reîntorcându-ne acum la Europa, la investițiile realizate sau în curs de realizare ale companiilor de pe bătrânul continent, se cuvine să menținăm investițiile uriașe la care OMV Petrom s-au angajat pentru dezvoltarea unor noi zăcăminte în România. Iar miliardul de euro anual pe care compania austriacă vrea să îl aloce în acest sens este o dovadă indubitabilă că vizita pe care premierul a efectuat-o în Austria a fost mai mult decât fructuoasă pentru România. La acest miliard se adaugă și participația deloc neglijabilă a OMV Petrom în explorarea și exploatarea resurselor offshore de gaze naturale din Marea Neagră, în asociere cu Romgaz și Exxon Mobile.

O altă vizită deosebit de importantă a premierului din punctul de vedere al efectelor investiționale este cea din Germania. România este de mult timp în vizorul companiilor germane, în căutare de noi oportunități de extindere, iar semnalul de normalizare a relațiilor politice transmis prin intermediul întâlnirii cu cancelarul Angela Merkel a condus la o creștere a interesului acestora.

Ca urmare, România se poate lăuda la acest moment cu o serie investiții finalizate sau în curs de finalizare deosebit de importante (sub aspectul sumelor capitalizate și al locurilor de muncă pe care le asigură) din partea companiilor germane. Printre ele trebuie menționată fabrica Daimler de la Sebeș, unde constructorul german intenționează să angajeze în primă etapă 300 de oameni, urmând ca numărul acestora să fie extins în următorii doi-trei ani. De asemenea, merită pomenite și cele 9 noi unități ale Bosch de la Cluj-Napoca și Blaj.

Și vizita efectuată de Victor Ponta în Italia a avut o importanță deosebită sub aspect economic. În acest sens, este de remarcat faptul că marile companii italiene, cum sunt Pirelli sau De Longhi, și-au crescut semnificativ aportul investițional în România.

Am lăsat la urmă Franța, în contextul în care în aceste zile relațiile bilaterale dintre cele două țări cunosc un nou moment de apropiere prin vizita efectuată la București de către premierul francez. Primul-ministru Ayrault îi întoarce astfel vizita lui Victor Ponta, deschizând ușa pentru dezvoltarea suplimentară a perteneriatului dintre cele două țări, inclusiv sub aspect economic.

Iar la acest capitol, Franța este unul dintre partenerii cei mai importanți ai României, fiind prezentă în țara noastră prin investiții majore cum este cea de la uzinele Dacia, care a ajuns să producă 3 % din PIB-ul României și să aibă o contribuție substanțială în readucerea balanței comerciale pe plus, pentru prima dată din anii ’90 încoace. Or, în contextul în care relațiile dintre Franța și România cunosc în acest zile o relansare evidentă, grație eforturilor premierului Ponta, este de așteptat ca interesul și investițiile companiilor franceze la noi în țară să urmeze și ele trendul politic.

Concluzionând, putem spune fără teamă de a greși că vizitele extrene ale lui Victor Ponta au adus României avanaje concrete substanțiale, stimulând apetitutul investițional al marilor companii pentru extinderea și începerea unor noi afaceri în țara noastră. Ceea ce înseamnă sume impresionante care intră în economie împreună cu mii și mii de locuri de muncă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ