Ce decizie FĂRĂ PRECEDENT este dispusa să ia Biserica Catolică

| 18 iun, 2014

Un subiect intens dezbătut în Biserica Catolică a devenit în ultima vreme celibatul obligatoriu al preoților. De data aceasta, preoții greco-catolici din America de Nord cer să li se permită să se căsătorească. Surprinzător, implicațiile unei decizii pe acest subiect se întind până la aspecte de ordin ecumenic.

Pe 6 iunie, conducătorii Bisericii Greco-Catolice din SUA și Canada au publicat un document prin care cer Vaticanului că permită preoților ei să se căsătorească. Cererea a fost susținută și de ortodocșii nord-americani, menționează Religion News Service.

Cu profunde rădăcini ortodoxe, Biserica Greco-Catolică se aseamănă cu Biserica Catolică doar prin câteva aspecte, iar unul dintre ele este acceptarea primatului papal, asupra căruia s-a căzut de acord în anul 1596. Celibatul preoților a fost însă una dintre diferențele care a rămas în picioare la unirea celor două biserici. Astfel, în Europa, Africa sau Asia celibatul preoților greco-catolici este opțional.

Decizia de a interzice căsătoriile proților greco-catolici din America de Nord a fost luată în anul 1929 și venea atunci pe fondul unei temeri că preoții romano-catolici, mult mai numeroși decât cei greco-catolici, vor cere și ei eliminarea celibatului obligatoriu. Au existat și atunci controverse, care acum au fost reaprinse.

Atitudinea papei Francisc

Motivul pentru care au fost reluate discuțiile este o deschidere tot mai mare a Vaticanului față de renunțarea la celibat. În ultimele luni, mai multe declarații sau acțiuni ale papei Francisc au dat speranțe preoților, nu neapărat greco-catolici, care vor să se căsătorească.

În luna februarie, Francisc i-a permis unui bărbat american căsătorit să fie hirotonit în Biserica Catolică Maronită, aceasta fiind prima decizie de acest fel din ultimul secol.

Protestanților care se convertesc la catolicism li se permite, de exemplu, să fie hirotoniți și să rămână căsătoriți, menționează The New York Times.

Mai mult, papa a declarat într-un interviu realizat după vizita recentă din Israel că, întrucât „celibatul nu este o dogmă de credință, ușa rămâne deschisă”. Tot ce ar trebui să facă preoții este să ofere „sugestii concrete”, așa cum i-a spus papa Francisc unui preot brazilian în timpul unei vizite.

Episcopii greco-catolici nord-americani au enumerat printre avantajele unei asemenea decizii și apropierea de Biserica Ortodoxă. „Suntem convinși că o astfel de măsură ar încuraja restaurarea unității dintre creștinii catolici și ortodocși. O astfel de acțiune îi va asigura pe ortodocși că, în cazul unei unități depline între cele două biserici, tradițiile ortodoxe nu vor fi contestate.”

 

 

Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Biserica Ortodoxă Română a lansat şamponul mănăstiresc

Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori! Deoarece nu doreşte ca drept-credincioşii să intre în contact cu produse de provenienţă păgână, Preafericitul Patriarh Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, plin de har, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.

Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil? Logica, raţiunea şi spiritul critic vă definesc? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare? Noul şampon Arsenie Boca vă eliberează de aceste afecţiuni diabolice, permiţând doar „învăţăturile” Bisericii. Aveţi îndoieli în privinţa religiilor şi a zeilor? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: circumvoluţiunile? Neuronii constituie o povară? Sinapsele vă incomodează? Harul şamponului Arsenie Boca face ca toate aceste impedimente apăsătoare să dispară ca prin minune, lasându-vă creierul neted astfel încât muştele să vă poată patina pe el.

Reţineţi faptul că doar astăzi Biserica Ortodoxă Română vă vine în ajutor pentru a ajunge în Rai. Cumpărând produsul de mai sus, primiţi, în mod suplimentar, un pachet de lumânări şi o porţie de colivă. Toate acestea la preţul de numai 30 de arginţi! Nu mai aşteptaţi! Sunaţi chiar acum la 0722.666.666 şi veţi beneficia de o promoţie de-a dreptul divină!

Folosiţi zilnic şamponul Arsenie Boca pentru a avea o minte ageră precum cea a unei râme călcată de tramvai! Cel mai bun remediu împotriva maladiei numită inteligenţă!!!
19 iun, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele ciocănitoarei Woody şi mantia cuviosului Superman.”

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ