Ce efecte periculoase asupra creierului poate avea consumul regulat de băuturi carbogazoase

| 14 noi, 2013

Consumul regulat de băuturi carbogazoase sau cu îndulcitori poate produce schimbari în funcționarea creierului. Studiile au arătat că aceste băuturi duc la hiperactivitate iar consumul lor pe termen lung modifica sute de proteine din creier.

Studiul a fost realizat pe soareci, de o echipa de cercetatori australieni, si a dovedit ca o dieta bogata in zahar afecteaza mai mult decat sanatatea fizica. Efectele pot fi similare cu schimbarile neuronale produse de boala Alzheimer.

"In majoritatea societatilor occidentale, s-a inregistrat o crestere alarmanta a consumului de bauturi cu indulcitori. Pentru multe persoane adulte, aceste bauturi reprezinta o cota substantiala din aportul zilnic de calorii. Cercetarile noastre sugereaza ca prin inlocuirea, pe termen lung, a apei cu bauturi cu indulcitori, creierul poate suferi modificari ireversibile, din punct de vedere chimic. Daca va este sete, beti apa. Sucurile ar trebui as fie savurate cu moderatie", a declarat cercetatoarea Dr. Jane Frankin, de la Macquarie University, din Sydney.

Atacuri de cord, cazuri de diabet, obezitate, oase fragile, cancer de prostata si de pancreas, slabirea musculaturii si paralizia au fost identificate ca posibile efecte, scrie Daily Mail.

Cel mai recent studiu in domeniu se concentreaza pe efectele asupra creierului, nu pe organism, in intregime. Doctorul Franklin a realizat un studiu comparativ pe doua grupe de soareci, unii care au consumat apa indulcita timp de o luna si alii care au baut apa normala. Apa indulcita continea aproximativ aceeasi concentratie de zahar ca bauturile racoritoare. Soarecii care au consumat apa indulcita au devenit hiperactivi iar analiza probelor dintr-o singura zona a creierului a aratat a aproape 300 de proteine au suferit schimbari chimice.

Specialistii in obezitate au acuzat companiile din industria alimentara ca au conceput un plan diabolic de a insela clientii si autoritatile, facandu-i sa creada ca bauturile carbogazoase sunt mai sanatoase decat sunt in realitate.

La Congresul European despre Obezitate au fost prezentate studii, finantate de companiile din industrie, care aratau ca bauturile indulcite nu au un rol important in aparitia cazurilor de obezitate, desi analiza independenta a unor date asemanatoare a dus la concluzii exact opuse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ