Ce era mai mare pe vremea lui Boc și MRU – zăpada sau indolența?

| 28 ian, 2014

România, pe vremea guvernărilor ce îi aveau pe postul de premier fie pe Emil Boc, fie pe Mihai-Răzvan Ungureanu, nu s-a confruntat vreodată cu un cod roșu de ninsoare, ci doar cu avertizări de cod portocaliu - ninsori abundente. Cu toate acestea, capacitatea lor de acțiune s-a rezumat mai ales la a da vina pe cetățeni și pe autoritățile locale pentru că țara era îngropată sub nămeți.

Să ne amintim: în timp ce România era cuprinsă de viscol și căderi abundente de zăpadă, fostul prim-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu avea drept hobby să facă declarații jignitoare la adresa oamenilor, evidențiind astfel lipsa de eficiență a Guvernului Ungureanu în coordonarea operațiunilor de intervenție.

Probabil MRU avea așteptări ca țara să fie salvată de cetățeni. „Este inadmisibil ca militarii să deszăpezească și cetățenii să stea la caldură. În asemenea situații nu ne văicărim. Nu putem plăti lenea la nesfârșit“ susținea MRU în 2012, în condițiile în care locuitorii din județele Vrancea și Buzău nu numai că nu reușiseră să iasă din case, ci duceau lipsă de strictul necesar: nu aveau alimente, căldură și curent electric.

Președintele Forței Civice a avut aceeași reacție plină de ură și dispreț, în oglindă cu cea a președintelui Traian Băsescu, care îi condisera pe cetățeni niște „puturoși” ce așteaptă de la Guvern să le rezolve problemele. Probabil Mihai-Răzvan Ungureanu dorea ca majoritatea locuitorilor de vârsta a treia cu probleme de sănătate să îi ceară iertare pentru că l-au deranjat de la problemele sale reale de guvernere – împărțirea de fonduri miniștrilor preferați ai Elenei Udrea.

Iar cei care așteptau o schimbare în bine de la guvernarea Ungureanu, după dezastrul reprezentat de Emil Boc, s-au ales doar cu cinismul și nepăsarea unor guvernați care nu au știut să aprecieze solidaritatea românilor afectați de viscol și acoperiți de zăpadă, dar care au făcut tot ce le-a stat în putere. Cât și prin faptul că nu a existat o mobilizare generală în țara, această situație era de înțeles în contextul în care Guvernul Ungureanu a acuzat autoritățile locale (chiar și pe cele PDL) că nu au luat măsuri pentru a preveni efectele condițiilor meteo.

„Nu  mă feresc să o spun în public, primarii stau în casă la caldură. Este inadmisibil să ajungi pe străzile unor localități din România și să vezi militari care dezăpezesc drumurile, în timp ce primarii stau în casă, la căldură. Așa se întâmpla și la inundați, și la zăpadă”, a declarat MRU când țara se afla doar sub o avertizare de cod portocaliu de ninsori abundente pentru șase județe și un singur cod galben de ninsori pentru Muntenia și câteva județe din sudul Moldovei.
Oare ce ar fi spus „longevivul” premier dacă s-ar fi confruntat cu zeci de județe sub cod portocaliu și trei sub cod roșu?

Acum țara se confruntă cu o premieră: cod roșu de ninsori și viscol pentru trei județe din țară: Buzău , Brăila și Vrancea. Și cu toate că iarna a pus stăpânire pe România,  s-a reușit luarea de măsuri eficiente de a stabiliza situația grea din țară.

Au fost mobilizate peste 119 echipaje formate din 9.000 de cadre MAI și MapN (polițiști, jandarmi, pompieri și militari) pentru deblocarea zonelor afectate, iar secretarul de stat Raed Arafat a oferit garanții că sistemul SMURD va transporta cât de repede posibil toți pacienții aflați la nevoie. În plus, decretarea stării de alertă în județele cele mai lovite de intemperii înseamnă concentrarea resurselor de la nivel național și rezolvarea mult mai rapidă a problemelor – ceva ce Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu nu au reușit să facă.

Tag-uri: Emil Boc, MRU, ninsori
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 ian, 2014
soferu
fa, tu mazagalesti hartia in speranta c-o sa te creada cineva! dar noi, stam de zile intregi cu masinile blocate pe marginea drumului, iar marfurile se strica si nu ajung la supermarketuri..vezi ca deja destule supermarketuri nu mai au fructe, legume si produse din carne, sa vad pe unde scoate camasa, plagiatorul maimutoi ponta!! poate il ajutati voi, jagardelele de pressa pssd!!
28 ian, 2014
cantautor
sta la caldurica si ii "papa" banii Dlui Ghita..
asta este serviciul,de fapt atat stie sa faca,sa scrie,la comanda clientului...
scrib

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ