Ce le-a transmis Victor Ponta liberalilor referitor la organizarea de alegeri anticipate

| 05 ian, 20:48

Premierul Victor Ponta, președintele PSD, a declarat luni că a luat act de opinia exprimată de liderii PNL privind organizarea de alegeri anticipate, dar a adăugat că pentru o acțiune politică serioasă este nevoie de un dialog și un consens pe teme precum schimbarea Constituției, a legii electorale, a celei privind finanțarea partidelor și a organizării administrativ-teritoriale.

"Am luat act despre anunțul făcut de liderii PNL și sigur respect dreptul Opoziției de a acționa cum consideră. Dar pentru a putea avea o reacție serioasă, nu doar politicianistă, este nevoie de dialog pentru a lămuri următoarele aspecte esențiale: 1 — dacă se doresc alegeri anticipate aceasta înseamnă că rămâne în vigoare actuala lege (CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, ca niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Își asumă PNL aceasta situație? 2 — înseamnă că noii parlamentari vor fi la fel de numeroși și aleși pe un sistem pe care toți îl considerăm neadecvat!! Își asumă PNL aceasta situație? 3 — pentru a avea anticipate este nevoie, în conformitate cu art. 89 din Constituție, de o procedură care presupune o criză politică de cel puțin 60 zile, plus campanie electorală și plus formarea noului Parlament și Guvern! În total, cel puțin 100 de zile de instabilitate!!! Își asumă PNL această situație?", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Victor Ponta a reamintit că la votul din 15 decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de susținere pentru Guvern și 143 pentru Opoziție.

"S-a schimbat ceva fundamental în raportul parlamentar ?? Știu de asta doar liderii PNL și nimeni altcineva? O țară are nevoie de o majoritate funcțională pentru a îndeplini un program serios de guvernare, altfel să ceri înlocuirea unui Guvern fără să spui ce pui în loc este un gest cu consecințe negative în toate domeniile! Își asumă PNL această situație?", a afirmat Ponta.

Premierul adresează un apel către liderii PNL la dialog și consens pe câteva teme considerate importante.

"În concluzie, adresez un apel liderilor PNL să avem un dialog și să găsim un consens în primul rând pentru schimbarea legii electorale, a Constituției, a legii finanțării partidelor și a organizării administrativ—teritoriale! După care, sigur, facem și alegeri", conchide Victor Ponta.

Liberalii vor iniția în noua sesiune parlamentară o moțiune de cenzură, după prezentarea programului de guvernare al PNL care are ca termen limită data de 28 februarie, a anunțat, luni, copreședintele PNL Alina Gorghiu într-o conferință de presă comună cu copreședintele PNL Vasile Blaga. Gorghiu a subliniat că, în ceea ce privește preluarea exercițiului guvernării, PNL își dorește alegeri anticipate.

"Opinia noastră (...) nu s-a schimbat, ne dorim, în primul rând, alegeri anticipate, desigur nu suntem copii, știm că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, aceasta este Constituția, cu ea defilăm și noi, acelorași dispoziții din Constituție ne vom supune", a spus copreședintele PNL.

Alina Gorghiu a mai precizat că, după prezentarea programului de guvernare, va fi depusă o moțiune de cenzură.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ