Ce păţeşti dacă mănânci SEMINŢE CRUDE

| 02 mai, 2014

Nucile si semintele ar trebui sa ocupe un loc important in alimentatia noastra zilnica, indiferent daca mancam in mare parte gatit sau raw. Acestea sunt surse naturale de proteine, minerale precum calciu si magneziu, fibre, acizi grasi esentiali care ne vor ajuta sa ne mentinem o inima sanatoasa, un colesterol scazut si mai mult de atat, sa scadem si in greutate.

Dr. Gillian McKeith scria in cartea sa extraordinara “Esti Ceea Ce Mananci“:

“Nucile si semintelele reprezinta o adevarata centrala de energie pentru alte substante nutritive, in special pentru intregul spectru de aminoacizi, necesari pentru a forma proteinele complete si digerabile, plus vitaminele A, B, C, E si mineralele, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier, seleniu si mangan. Semintele de floarea-soarelui, de in, de lucerna, de susan, castanelele, migdalele, nucile caju, nucile pecan, nucile braziliene, nucile macadamia cat si cele obisnuite.”

Nucile si semintele au proprietatile de mai sus doar in stare cruda, fara sa fie prajite sau procesate in vreun fel. Se pot consuma in diverse combinatii, in salate, in prepararea deserturilor, laptelui de susan, migdale, caju, etc.

Semintele de floarea soarelui

Au un continut mare de vitamina E care ne pastreaza inima sanatoasa, scazand riscurile unui atac de inima

Scad colesterolul vizibil si presiunea arteriala

Au un continut mare de magneziu

Ajuta la detoxifierea corpului si la pazirea impotriva celulelor canceroase

Se digera usor si contin o proteine care pastreaza corpul tanar.

Ca un indrumar, 50g de seminte crude acopera:

90,5% din necesarul zilnic de vitamina E recomandata unui adult

32 % din necesarul zilnic de magneziu

30,6 % din necesarul zilnic de seleniu

Tot aceeasi cantitate contine vitamina B1 (54.7%), mangan (36.5%), cupru (31.5%), triptofan (31.3%), fosfor (25.4%), vitamina B5 (24.3%).

Se pot procura de la magazinele naturiste sau online.

Semintele de susan

Semintele de susan sunt de doua feluri, albe si negre. Daca le veti consuma in stare nedecorticata veti beneficia de urmatoarele:

O jumatate de cana de seminte nedecorticate neprajite contin mai mult calciu decat aceeasi cantitate de lapte (sursa), fier, zinc, fosfor, potasiu, magneziu

Contin mai mult de 50% de proteina decat carnea

Sunt recomandate si in tratamentul insomniilor

Ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor, fiind foarte recomandate bolnavilor de ciroza, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar

Au efecte antireumatice si anticanceroase

Scad colesterolul

Previn artrita si osteoporoza, astmul, migrenele si durerile de cap.

Invatati sa preparatei lapte de susan extrem de sanatos si delicios.

Semintele de Chia

Ocupa locul intai cand vine vorba de bogatia si complexitatea nutrientilor

Au un continut mare de acizi grasi esentiali Omega 3

Ajuta enorm la scaderea si mentinerea unui echilibru normal al colesterolului si la mentinerea unei presiuni arteriale normale

Mentin un echilibru al zaharului din sange

Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele integral

De 13 ori mai mult magneziu decat broccoli

De 3 ori mai multa concentratie de antioxidanti decat afinele proaspete, cunoscute ca fiind cele mai bogate surse de antioxidanti

Contin mai multa fibra decat semintele de in

Au un continut mai mare de proteine decat soia

Excelente pentru incheieturi

Toate aceste proprietati puse impreuna, dau corpului o energie si putere de munca extraordinara

Se pot procura online sau de la magazinele naturiste.

Semintele de canepa

Trebuie sa ne fie clar ca exista diverse specii de Cannabis care nu au nici urma de continut de drog si care au inceput sa aiba cautare pe piata lumii din cauza proprietatilor lor exceptionale. Acestea sunt legal comercializate in magazine naturiste si farmacii. Vedeti diferenta dintre drog si semintele legale (textul in engleza). Facand parte de fapt din categoria nucilor si avand un gust delicios de miez de nuca, dar cu o aroma mai speciala, putem sublinia urmatoarele, din sursa Wikipedia:

“Canepa (hempseed) contine 30% ulei si 80% din acizii grasi esentiali, linoleic acid, omega-6, toti sunt enumerati mai jos in paragraf. Totodata profilul de amino-acizi continut, este aproape de nivelul prezent in sursele comune de proteine precum carne, lapte, oua si lapte de soia.” Cititi mai multe aici despre semintele de canepa.

Seminte de canepa cat si celelalte se gasesc in magazinele naturiste sau se poate face comanda de la Cahan sau Raw Vegan Mall, de unde am luat si informatiile de mai jos:

“În seminţele de cânepă acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3 sunt prezenţi în raportul de 3:1, raportul ideal menţine şi cele mai fine vase de sânge curate, prevenind apariţia bolilor cardio-vasculare. Microelementele prezente în sămânţa de cânepă includ stronţiu, torium, arsenic şi crom. De asemenea, seminţele sunt o sursă bogată în vitamina E în formă de alfa, beta, gamma, delta, tocoferol şi alfa-tocotrienol.

Indicaţii terapeutice

Oboseală, stres. Magneziul şi proteinele de calitate din seminţele de cânepă te ajută să te hrăneşti corect în perioadele de solicitare intensă şi să îţi păstrezi echilibrul în situaţii de stres.

Sarcina, alăptare. Conţinutul nutritiv bogat recomandă seminţele de cânepă în dieta viitoarelor mămici şi a mămicilor care alăptează. Nivelul ridicat de omega 3 la mame a scăzut incidenţa de naşteri premature, a crescut greutatea copilului la naştere, lungimea la naştere şi circumferinţa capului, de asemenea a îmbunătăţit inteligenţa bebeluşilor de 18 luni.

Hipertensiune. Prezenţa magneziului te ajută să “ţii în frâu” tensiunea, iar aportul de grăsimi sănătoase (acizii graşi omega 6 şi omega 3) în raportul ideal de 3:1 te eliberează de problema găsimilor nesănătoase pentru viaţa arterelor.

Diabet. Pentru diabetici, indexul glucemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.

Artrita reumatoidă. Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Seminţele de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice.

Menţinerea echilibrului hormonal. Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung.”

Semintele de in

Semintele de in au fost apreciate pentru calitatile lor inca de acum 4000 de ani, fiind consumate de catre greci si romani precum nucile. Aceste mici seminte, sunt de doua culori, maro si auriu, insa au proprietati asemanatoare.

Bogate in acizi grasi Omega-3 care scad colesterolul vizibil

Previn tensiunea arteriala

Au proprietati anti-inflamatorii, care pot sa mentina o inima sanatoasa

Scad riscul aparitiei artritei si a Parkinsonului

Ajuta la combaterea constipatiei si hemoroizilor (doar daca se consuma sub forma de faina sau inmuiate)

Inlatura si impiedica formarea pietrelor la fiere

Semintele se pot consuma intregi, insa ni se recomanda sa le inmuiem in prealabil timp de o noapte pentru a ne asigura ca-si indeplinesc scopul. Despre semintele uscate, intregi se stie ca trec prin corpul nostru fara sa fie digerate sau procesate si se elimina la fel cum au fost inghite (intregi). Din pacate in Romania s-a pus foarte mult accentul in ultimii ani pe consumul acestor seminte, ceea ce ne-a determinat sa uitam de proprietatile celorlalte seminte miraculoase care au mai multe proprietati importante decat semintele de in.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 mai, 2014
vlad
articolul de mai sus
ce exprimare este asta "ce patesti daca mananci seminte crude ?" ce e cu voi? ele sunt benefice, ajuta...nu patesti nimic rau, asta e, a pati inseamna ceva neprevazut, de obicei ,negativ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ