Ce prevede pachetul minim de servicii medicale

| 14 mai, 2014

După ce Eugen Nicolăescu a lăsat în urma sa la Ministerul Sănătăţii o mulțime de nereguli, graţie eforturilor de reformare a sistemului medical iniţiate de noul ministru, Nicolae Bănicoiu, lucrurile reintră uşor-uşor pe un făgaş normal, în avantajul pacienților.

Principala preocupare a ministrului Nicolae Bănicoiu după preluarea mandatului de la fostul ministru liberal a fost de a clarifica şi eficientiza măsurile de reformă privind pachetul de servicii medicale de bază şi elaborarea listei medicamentelor compensate. În această privinţă, Guvernul a anunţat marţi aprobarea proiectului de guvern pentru intrarea în vigoare de la 1 iunie a noului pachet de servicii medicale de bază.

Principalele modificări aduse vizează creşterea atribuţiilor pe care le au medicii de familie, revizuirea procedurilor ce se realizează în ambulatoriu şi a criteriilor de internare în spital. O dimensiune importantă a noului pachet de servicii medicale de bază este prevenţia. În această privinţă, Mininisterul Sănătăţii a anunţat introducerea pentru pacienţii asimptomatici de până la 39 de ani a unei vizite obligatorii la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei de peste 40 de ani, a unei vizite anuale. "Este o măsură importantă pentru sistemul de sănătate şi pentru toţi românii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază în interesul pacientului. Pachetul de bază aduce ca noutate prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face prevenţie, lucru care va ajuta atât starea de sănătate a cetăţenilor acestei ţări, dar şi întreg sistemul de sănătate", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

De asemenea, noul pachet de servicii sanitare a adus modificări şi în ceea ce priveşte lista procedurilor diagnostice şi terapeutice la asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, astfel încât pacientul să nu mai fie internat în spital pentru a beneficia de o serie de investigaţii suplimentare. În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară pentru gravide, pe lângă testarea HIV, se prevede şi introducerea testelor pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C. Totodată, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boala cronică de rinichi.

În pachetul minimal nu se vor mai regăsi serviciile de homeopatie şi fitoterapie, acestea putând face obiectul asigurărilor private. De asemenea, în pachetul minimal, pentru neasiguraţi, se regăsesc servicii de medicină dentară de urgenţă. Acest pachet va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. În contextul prevenţiei la nivelul sistemului medical prespitalicesc, care ar duce la reducerea numărului de internări, MS precizează că a fost mărită finanţarea pentru asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate, pentru specialităţile clinice şi paraclinice.

Pentru protecţia şi asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asiguraţi, a fost însă revizuită lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază, fiind introduse o serie de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron etc. Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă.

Prin măsurile luate se face un pas important pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale de stat. Este de remarcat în acest sens, viziunea modernă şi raţională a Ministerului Sănătăţii care propune eficientizarea cheltuirii resurselor în primul rând prin prevenţia îmbolnăvirilor, dar și redimensionarea serviciilor medicale oferite pacienților pentru creșterea eficienței tratamentelor aplicate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ